Пошук
Close this search box.

Ізраїльтяни вимагають припинення вогню і нових виборів після дев’яти місяців війни

Фото:Depositphotos

Національний день протестів

Сьогоднішні протести в Ізраїлі відзначають дев’ять місяців від початку війни з ХАМАС, яка розпочалася після нападу 7 жовтня. Національний день протестів покликаний привернути увагу до необхідності укладення перемир’я та звільнення заручників, а також до проведення нових виборів.

Тисячі протестувальників зупинили рух у Тель-Авіві та інших великих містах країни, вимагаючи від уряду домовитися з ХАМАС про припинення вогню. Протести відбулися на тлі ознак прогресу в переговорах, незважаючи на триваючі бойові дії в секторі Газа та на північному кордоні з Ліваном.

Бойові дії тривають

Ізраїльські військові продовжують удари по позиціях ХАМАС, включаючи район школи ООН у Нусейраті, що викликало критику з боку міжнародної спільноти. За даними міністерства охорони здоров’я Гази, внаслідок удару загинуло щонайменше 16 осіб, а десятки отримали поранення.

Напруженість також посилилася на північному кордоні з Ліваном, де бойовики «Хезболли» обстрілюють територію Ізраїлю. Внаслідок одного з ударів з боку Лівану був поранений рядовий громадянин США та ізраїльський солдат.

Політичні розбіжності

Багато ізраїльтян побоюються, що прем’єр-міністр Біньямін Нетаньягу може перешкодити укладенню перемир’я заради збереження своєї влади. Деякі члени його коаліції ультранаціоналістів погрожують вийти з уряду, якщо буде досягнута домовленість з ХАМАС. Лідер протестів Шікма Бресслер заявила: «Крайні праві партії в правлячій коаліції не хочуть угоди. Їм потрібен Армагеддон».

На тлі запеклих суперечок всередині уряду, міністр оборони Йоав Галлант попередив Нетаньягу про неприпустимість політичних ігор з долею заручників. Проте, незважаючи на нещодавні успіхи в переговорах, остаточну угоду про припинення вогню поки що не досягнуто.

Страйк і протести

Протести розпочалися з символічного “дзвінка будильника” о 6:29 ранку, нагадуючи про час початку нападу 7 жовтня. Кілька технологічних компаній відпустили своїх співробітників на участь у протестах, які, як очікується, завершаться великими мітингами в Тель-Авіві та Єрусалимі пізніше того ж дня.

Ейнав Зангаукер, чий син утримується в заручниках у секторі Газа, сказала про відновлення переговорів про припинення вогню: «Вперше за багато місяців ми відчуваємо надію. Але Нетаньягу, ми бачили, як раз за разом зривав угоди в момент істини. Не смій знову розбивати наше серце! Твій обов’язок — повернути всіх громадян, яких ти покинув».

Висновок

Незважаючи на нещодавній прогрес у непрямих контактах між Ізраїлем і ХАМАС через посередників із США та арабських країн, перепони залишаються, і угода про припинення вогню не виглядає неминучою. Переговори ґрунтуються на трьохетапній схемі, вперше оприлюдненій президентом Байденом у кінці травня і пізніше схваленій Радою Безпеки ООН. Обидві сторони погоджуються з основними рисами угоди, але остаточне рішення поки що не прийнято.

Про це повідомляє Time Ukraine Israel, посилаючись на джерело The New York Times.

НОВИНИ