Пошук
Close this search box.

Німеччина знову не виконає оборонний бюджет на 2025 рік

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив у понеділок, що отримав значно менше коштів, ніж просив для бюджету свого міністерства на 2025 рік, і висловив своє невдоволення ситуацією, повідомляє Reuters.

Пісторіус вимагав збільшити річні витрати на оборону на 6,7 мільярда євро в бюджеті на наступний рік. Хоча він, міністерство фінансів Німеччини та канцлер Олаф Шольц не уточнили, яким буде бюджет на військові витрати Німеччини наступного року, Пісторіус поскаржився, що він буде недостатнім для важливих проєктів.

“Це мене дратує, оскільки я не можу реалізувати певні заходи так швидко, як того вимагає ‘Zeitenwende’ та ситуація з безпекою”, – сказав він.

Канцлер Шольц обіцяв “точку повороту” для німецьких збройних сил

Через кілька днів після початку російського вторгнення в Україну в лютому 2022 року канцлер Олаф Шольц оголосив у своєму виступі перед парламентом у Берліні про історичну “точку повороту” для Німеччини у витратах на оборону та створення спеціального фонду в розмірі 100 мільярдів євро для модернізації збройних сил країни.

Ця зміна парадигми стала відомою в Німеччині як “Zeitenwende”, за терміном, використаним Шольцем у його промові.

Проте, відразу після вступу на посаду в січні 2023 року, Борис Пісторіус попередив, що фонд у 100 мільярдів євро не буде достатнім для модернізації німецької армії після багаторічного недофінансування збройних сил. Крім того, плани збільшення військових інвестицій зіткнулися з численними перешкодами, включаючи повідомлення німецької преси в серпні минулого року про те, що уряд Шольца передумав щодо мети виділення 2% ВВП на оборону. Уряд, однак, заперечив це.

Коментуючи ситуацію з бюджетом на наступний рік, Борис Пісторіус заявив у понеділок, що “доведеться пристосовуватися і справлятися настільки добре, наскільки це можливо”.

Правляча коаліція з трьох партій пообіцяла, що досягнута минулої п’ятниці угода щодо бюджету відповідатиме зобов’язанню виділяти понад 2% ВВП на оборону, і що до 2028 року додатково буде виділено ще 30 мільярдів євро для досягнення цієї мети після вичерпання спеціального фонду, оголошеного Шольцем два роки тому. Незважаючи на висловлене невдоволення, Борис Пісторіус заявив, що у середньостроковій перспективі Німеччина витрачатиме на озброєння “більше, ніж будь-коли” в історії країни.

Німеччина, роками піддана критиці через військові витрати

Союзники по НАТО роками критикували Берлін за невиконання зобов’язання виділяти 2% ВВП на оборону, враховуючи, що Німеччина є найбільшою економічною потугою в Європейському Союзі.

Німецький уряд відповів на ці критики, заявивши, що в абсолютних цифрах він все одно витрачає на армію більше, ніж інші країни ЄС, завдяки розмірам своєї економіки.

З 2011 по 2021 рік Німеччина щорічно виділяла на військові витрати від 1,14% до 1,39% ВВП, за даними сайту Statista. У грудні 2022 року тижневик Der Spiegel оприлюднив секретний звіт, в якому говорилося, що німецька армія (Бундесвер) має логістичні недоліки, які заважають їй виконувати місії, довірені НАТО.

На саміті в Уельсі у вересні 2014 року лідери країн НАТО домовилися, що протягом 10 років держави-члени Альянсу досягнуть мети виділення 2% ВВП на оборонний бюджет.

Це рішення було реакцією на те, що сприймалося як погіршення ситуації з безпекою в Європі після анексії Кримського півострова Росією кількома місяцями раніше.

НОВИНИ