Пошук
Close this search box.

Маттео Сальвіні оголосив, що його партія приєднається до групи «Патріоти для Європи»

Маттео Сальвіні, лідер популістської партії «Ліга» та партнер прем’єр-міністра Італії Джорджії Мелоні, оголосив у понеділок, що приєднується до нової групи «Патріоти для Європи», ініціативи угорського прем’єра Віктора Орбана, повідомляє агентство EFE.

Окремо речник угорського уряду повідомив у понеділок, що Національне об’єднання (RN), крайня права партія Марін Ле Пен, приєднається до нової коаліції в Європейському парламенті під керівництвом угорського прем’єра, пише Reuters.

Поки що немає офіційного підтвердження цієї інформації від RN. Також начальник штабу Орбана, Гергей Гуляш, заявив, що крайня права партія «Альтернатива для Німеччини» (AfD) не буде частиною «Патріотів для Європи».

Минулого тижня Партія свободи Австрії (FPO), партія Орбана Фідес та популістська формація ANO, очолювана колишнім прем’єр-міністром Чехії Андреєм Бабішем, створили нову коаліцію в Європейському парламенті, яка оголосила своїми цілями боротьбу проти незаконної імміграції та передачу більшої кількості повноважень від Брюсселя до держав-членів.

«Сьогодні в Брюсселі разом з Лігою народжується велика група ‘Патріотів’, яка буде вирішальною у зміні майбутнього цієї Європи», написав Сальвіні у повідомленні в соціальних мережах.

Він також прокоментував результати другого туру дострокових парламентських виборів у Франції, де його союзниця в Європі Марін Ле Пен посіла третє місце, незважаючи на те, що вважалася фаворитом.

Сальвіні також написав, що «це перша ніч після виборів у Франції, з гетерогенною групою ‘всі проти Ле Пен’, створеною (президентом Франції Еммануелем) Макроном, яка виграє вибори, але не має мандатів, необхідних для управління».

Зміни в Європейському парламенті після виборів у червні

Сальвіні вже раніше натякав, що як Ліга, так і партія Ле Пен мають намір приєднатися до групи Орбана, як він і вітав минулої п’ятниці оголошення іспанської крайньої правої партії Vox, яка заявила, що залишає групу Європейських консерваторів і реформістів (ECR) Мелоні.

«Приєднання іспанців з Vox є дуже важливим сигналом. Фронт за зміни в Європі зростає, рішуче налаштований сказати ні (президентці Європейської комісії Урсулі) фон дер Ляєн та соціалістам», заявив віце-прем’єр Італії.

Сальвіні вже давно закликає до єдності крайніх правих сил в Європі, де Ліга входить до групи «Ідентичність і демократія» (ID), коаліції, очолюваної Марін Ле Пен.

Мелоні, яка підтримувала лідера Vox Сант’яго Абаскаля на кількох виборчих заходах, ще не висловилася, але в неділю її міністр з європейських справ Раффаеле Фітто намагався мінімізувати важливість цього виходу, запевняючи, що це «не змінює ситуації» для ECR.

Фітто заявив, що Італія має «іншу партію», яка повинна зіграти важливу роль у формуванні нового керівництва Європейського Союзу (ЄС) після європейських виборів у червні, підтверджуючи свою «стратегічну вагу» як країни-засновника і третьої найбільшої економіки єврозони.

З жовтня 2022 року італійський уряд складається з коаліції трьох партій з трьох різних європейських сімей: партія «Брати Італії» Мелоні, яка входить до ECR, Ліга Сальвіні, яка належить до групи «Ідентичність і демократія» (ID), і «Вперед, Італія» Антоніо Таяні, яка є частиною групи Європейської народної партії (PPE).

НОВИНИ