Пошук
Close this search box.

Реабілітація військових у Києво-Печерській Лаврі: нова програма для психологічної підтримки

Сьогодні редакція Time Ukraine Israel мала честь відвідати Києво-Печерську Лавру, де вже працює важливий проєкт для реабілітації військових. Благодійна організація «Фундація України 1991» разом із благодійним фондом «Українська Лавра» розпочали реалізацію програми «Духовне відновлення культурою», метою якої є надання психологічної допомоги нашим захисникам.

Проєкт здійснюється на території Національного заповідника «Києво-Печерська Лавра», що додає йому особливої ваги та значення. Києво-Печерська Лавра є не лише історичним місцем, а й символом духовного відродження України. Проведення такої програми саме тут сприяє створенню атмосфери спокою та підтримки, необхідної для відновлення психологічного здоров’я військових.

Програма «Духовне відновлення культурою» включає різноманітні заходи, спрямовані на духовне збагачення та психологічну підтримку військових. Це і культурні події, і духовні практики, що допомагають нашим захисникам знайти внутрішню рівновагу та підготуватися до повноцінного життя після бойових дій.

Сьогоднішнім почесним гостем був Гаррі Табах (Гері Юрій Табах), який народився в лютому 1962 року і є капітаном ВМС США у відставці. Табах відомий тим, що став першим радянським громадянином, який отримав офіцерську службу в Збройних силах Сполучених Штатів. Він був радником посла США та спеціальним представником президента в колишньому Радянському Союзі. Табах обіймав різні посади в місіях НАТО і отримав визнання за свій досвід у військових справах, стратегії скорочення оборони, питаннях національної безпеки та боротьбі з тероризмом.

Після закінчення Університету Темпл він отримав звання прапорщика у ВМС США. З 1985 по 1991 рік працював фармацевтом у військово-морських госпіталях. У 1991 році Табах став спеціальним представником президента, а також помічником і радником посла США в країнах колишнього СРСР. До 1994 року він працював у посольстві США в Москві, виконуючи функції зв’язку між урядом США та урядами країн колишнього Радянського Союзу. Він представляв інтереси уряду США, консультував посла США щодо політики та стратегії, а також надавав аналіз і рекомендації щодо політичних, економічних і безпекових подій у регіоні.

У 1994 році він приєднався до Комісії військовополонених—зниклих безвісти, активно займаючись пошуком американських військовополонених і міліціонерів у колишньому Радянському Союзі. Крім того, він працював директором курсу в USUHS. У 1997 році він обіймав посаду керівника Управління військової інформації (MIO) у Спеціальній місії військових спостерігачів ООН у Грузії (UNOMIG), очолюючи групу переговорів щодо заручників.

З 1998 по 2000 рік Табах обіймав посаду начальника Відділу впровадження контролю над озброєннями в Посольстві США в Алмати, Казахстан. Згодом він обіймав посаду офіцера з військово-морських справ у відділі оборонного співробітництва посольства США у Варшаві, Польща, наглядаючи за поставками зброї до Польщі під час її переходу на стандарти НАТО. Він також обіймав посаду програмного менеджера в Офісі зменшення загрози при посольстві США в Москві.

З 2006 по 2008 рік Табах обіймав посаду першого заступника директора Центру передового досвіду НАТО з питань захисту від тероризму в Анкарі, Туреччина. Він відповідав за керівництво штабом із 90 міжнародних військовослужбовців із семи країн НАТО. З 2008 по 2011 рік він був начальником штабу Військової місії зв’язку НАТО, яка координувала контакти з Міністерством оборони Росії в Москві.

Табах отримав військові нагороди за свою службу, включаючи Легіон заслуг, одну з найвищих військових відзнак США. Він пішов у відставку з ВМС США в 2011 році і зараз працює генеральним директором Fort Seal.

Гаррі Табах є публічним другом України та публічним ворогом чинної адміністрації США.

Під час нашої зустрічі ми почули багато слів підтримки українським військовим від Гаррі Табаха, а також його особисту історію та розповідь про його сім’ю. Звісно, сьогоднішні новини про замах на вбивство Дональда Трампа не залишили нас байдужими.

“куля, яка могла зробити Трампа покійником, зробить його президентом”.

Гаррі поділився шокуючими подробицями про те, що Трамп вчасно повернув голову, і снайпер поцілив йому у вухо, але був ліквідований. Незважаючи на це, Трамп продовжував говорити людям і вийшов до них зі словами, що слід продовжувати відстоювати інтереси США навіть якщо його вб’ють. Дональд Трамп був доставлений до лікарні та втратив багато крові.

Гаррі також коментував, що Трампа в Україні часто зображують у невірному світлі. Він наголосив, що Трамп розбереться з усіма терористами, і якщо Путін не підпише потрібних документів, то Трамп надасть Зеленському стільки зброї, що Росія потоне в крові, якщо не піде на його умови. Він також підкреслив важливість підтримки Ізраїлю, зазначивши, що Трамп є майбутнім для Ізраїлю та України, а безпека повинна бути на першому місці. ЗМІ, на його думку, ведуть неправильну політику щодо Трампа. Також він зазначив, що в США ліквідовують більше зброї, ніж передають Україні, і висловив невдоволення, що Байден допомагає Україні лише на словах, запитавши:

“Ну де F-16 вже в державі?”

На цьому ми закінчили про політику.

Ми вели з Гаррі та військовими діалог, деталі якого не можу зараз розголошувати, але обов’язково розкажу, коли настане час, бо це військова справа і зараз це неможливо.

Також Гаррі розповів, що в Україні діє російська банда з онлайн-казино, де наші військові витрачають свої кошти. Він наголосив, що цим питанням мало хто займається в країні, і закликав психологів працювати над цією проблемою.

Ми домовились про подальший особистий діалог у найближчий час, а сьогодні день присвячений нашим захисникам та всім небайдужим, хто їм допомагає. Ця зустріч стала свідченням того, як важливо не лише забезпечувати військових матеріально, а й надавати їм духовну та психологічну підтримку. Спільними зусиллями ми можемо зробити більше для тих, хто захищає нашу країну.

Дякуємо усім до неба!

Time Ukraine Israel

НОВИНИ