Пошук
Close this search box.

“Час для Європи панікувати,” попереджає The Telegraph

Джей-Ді Венс

За адміністрації Трампа-Венса існує надзвичайно велика ймовірність, що цей континент залишиться сам на сам перед російською загрозою, пише The Telegraph.

Якщо це ще не було очевидно, рішення Дональда Трампа обрати сенатора Дж.Д. Венса з Огайо своїм партнером на виборах повинно увімкнути тривожні сирени на максимум по всій Європі, попереджаючи про майбутню роль Америки в обороні континенту, зазначає британське видання.

Це найбільш ясна ознака до цього часу, що Трамп прийняв програму “Америка на першому місці, Європа на останньому”, що матиме значні наслідки для війни в Україні та західної безпеки.

Новий партнер Трампа

Новий партнер Трампа далекий від того, щоб бути “яструбом”. У лютому 2022 року, коли Росія готувалася до вторгнення в Україну, неконформістський сенатор заявив: “Мені треба бути чесним з вами: мене не дуже хвилює, що станеться з Україною, що б це не було”. Відтоді, за винятком одного випадку, коли він закликав Україну припинити боротьбу і вести переговори з Росією, Венс постійно критикував Європу і НАТО, вважаючи, що вони вважають себе вправі покладатися на захист Америки.

Європа ризикує залишитися сам на сам перед Росією

Коротко кажучи, за адміністрації Трампа-Венса існує надзвичайно велика ймовірність, що Європа ризикує залишитися сам на сам перед російською загрозою. Якщо коли-небудь був час для паніки, то це зараз.

Країни Східної Європи, такі як Польща і Естонія, вже давно попереджають про перспективу більш прямого війни з Росією протягом двох-трьох років, залежно від того, що відбуватиметься в Україні.

Їхній аргумент, який часто ігнорується, полягає в тому, що довгостроковою метою Росії є підрив і зрештою знищення ідеї, що стаття 5 НАТО є “залізобетонною”, викидаючи тим самим альянс у кошик стратегічної нерелевантності. Вони також наголошують, що як тільки війна в Україні закінчиться – швидше за все, якимось видом переговорів, а не чіткою перемогою України – армія Росії, яка вже мобілізована, може бути переорієнтована в інше місце.

Підготовка Європи під питанням

Незважаючи на військові труднощі Росії в Україні, ідея про те, що стаття 5 є блефом, набуває широкого поширення в Москві. Існує багато способів, якими Росія може випробувати статтю 5, не розпочинаючи повномасштабну конвенційну війну.

Реваншистські погляди Росії на кордони Балтійського регіону можуть надихнути на морську агресію; правдоподібні заперечувані атаки, такі як терористичні або кібератаки, можливі; також можуть розглядатися обмежені військові атаки на Балтійські країни або шведський острів Готланд. У цьому сценарії, якщо США або інша країна будуть заперечувати доктрину статті 5, Росія отримає зелене світло для продовження випробувань альянсу до тих пір, поки не дестабілізує кілька країн фатально.

На жаль, деякі європейські столиці все ще заперечують готовність Росії випробувати статтю 5, не здатні усвідомити нюанси випробувань води, не входячи в неї повністю, покладаючись замість цього на відносну стабільність першого терміну Трампа.

До самообману Європи додається відсутність консенсусу щодо прийнятних “ризиків ескалації” з Росією. Ця позиція не демонструє сили, і без підтримки США ці розбіжності безсумнівно погіршаться, паралізуючи Європу перед викликом статті 5 з боку Росії. Основна реальність полягає в тому, що Європа ще не готова психологічно справлятися самостійно.

Стан бойової готовності також подібно засмучуючий. Візьмемо Німеччину, наприклад. Хоча канцлер Олаф Шольц створив спеціальний фонд у розмірі 100 мільярдів євро для закупівлі сучасної зброї, парламентський комісар з питань збройних сил Ева Хегль нещодавно поскаржилася, що у Бундесверу “надто мало всього”. Незважаючи на бажання Хегль збільшити армію Німеччини з 181 000 до 203 000 солдатів, їх кількість скоротилася на 1 537 у 2023 році.

Схожі проблеми переслідують і британську армію. У лютому Комітет оборони Палати громад був попереджений, що через нестачу персоналу та зброї військовий потенціал Великобританії вичерпається після лише двох місяців війни. Виробник зброї Northrop Grumman нещодавно попередив, що у Великобританії є “дуже обмежена” протиповітряна оборона, майже незначна.

Військова індустрія Європи також не готова допомогти континенту стояти самостійно без Америки. Тьєррі Бретон, європейський комісар з внутрішнього ринку, минулого місяця оголосив, що ЄС виробить 1,7 мільйона снарядів калібру 155 мм у 2024 році. Однак, за словами інсайдерів індустрії, фактичне виробництво ЄС може бути лише третиною від цієї цифри. Ці оцінки, ймовірно, точні. ЄС обіцяв Україні 1 мільйон снарядів до березня 2024 року, але доставив лише 30%. Ця тенденція викликає тривогу, враховуючи, що Росія виробляє 2,5-5 мільйонів снарядів щорічно і може імпортувати незліченну кількість інших з Білорусі та Північної Кореї.

Європа повинна більше покладатися на власні сили

Отже, перед нами дійсно сумна картина. Настав час влити життєво важливе відчуття терміновості в процес ухвалення рішень в Європі. Військові витрати континенту повільно зростають. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив у лютому, що європейські союзники можуть спільно витратити 380 мільярдів євро у 2024 році, що є значним збільшенням. Польща навіть планує збільшити свої військові витрати до 5% ВВП до 2025 року, а міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус розглядає ціль у 3,5%.

Стратегія оборонної промисловості ЄС допомагає урядам взяти на себе виробництво зброї в цивільних випадках у разі надзвичайної ситуації і послабила законодавство щодо продажу зброї третім сторонам. Реформи командних структур, як, наприклад, інтеграція Німеччини в нове центральне командування структур, які здійснювали внутрішні та зовнішні розгортання, є обнадійливими, як і призначення “яструба” з ясною головою, колишнього прем’єр-міністра Естонії Кайї Каллас, на посаду керівника дипломатії ЄС.

Однак, враховуючи масштаби занедбання армій після холодної війни, ще дуже багато потрібно зробити. Якщо Трамп надав Україні летальну зброю і використав загрозу виходу з НАТО, щоб змусити європейських союзників збільшити військовий бюджет, його другий термін, ймовірно, буде зовсім іншим. Венс твердо переконаний, що військові ресурси Америки мають бути перенаправлені до Індо-Тихоокеанського театру і вважає, що присутність Америки на Близькому Сході є важливішою, ніж у Європі. Спікер Палати представників Майк Джонсон і багато його колег думають інакше, але малоймовірно, що вони будуть торпедувати єдину позицію Трампа-Венса.

На тлі зміцнення статусу фаворита Трампа, Європа повинна все більше покладатися на власні сили – не лише заради України, а й заради всього континенту.

НОВИНИ