Пошук
Close this search box.

Підліток знайшов рідкісну бронзову каблучку з гравіюванням богині Афіни

Фото: Еміль Еджам, Управління старожитностей Ізраїлю

Несподівана знахідка

Коли 13-річний Яїр Вайцсон вирушив на прогулянку поблизу свого дому в супроводі батька, який повернувся з чотиримісячних військових зборів, він не міг собі уявити, що цей день закінчиться рідкісною знахідкою – бронзовою каблучкою з гравіюванням богині Афіни з грецької міфології (або Мінерви з римської міфології) – та отримає сертифікат за громадянську відповідальність.

Історія знахідки

Вайцсон розповів, що він вирушив на прогулянку біля свого будинку, щоб провести час з батьком, який повернувся з чотиримісячних військових зборів. Під час прогулянки, неподалік від давнього кар’єру в Кармелі, він натрапив на предмет, що викликав у нього цікавість. “Я цікавлюся викопними і камінням і люблю їх збирати”, – розповів Вайцсон. “Під час прогулянки я помітив невеликий зелений предмет і підняв його. На ньому була корозія, тому я спочатку подумав, що це гайка від болта. Я думав переплавити це, але, на щастя, зрозумів, що це каблучка. Вдома я помітив, що на ній зображена фігура. Спершу я подумав, що це воїн”.

Звернення до фахівців

Сім’я звернулася до інспектора відділу боротьби з грабунками Ізраїльського управління старожитностей Ніра Дістельфельда, який передав каблучку до національної скарбниці. Каблучку досліджували за допомогою професора Шуа Амораї-Штрака – експерта з давніх каблучок і амулетів з коледжу Кея, яка відразу впізнала в ній безцінний скарб.

Опис знахідки

Дістельфельд і доктор Ейтан Кляйн з відділу боротьби з грабунками Ізраїльського управління старожитностей описують знахідку: “На цілій і добре збереженій каблучці зображено оголену фігуру з шоломом на голові. В одній руці вона тримає щит, а в іншій – спис. Вайцсон правильно ідентифікував фігуру як воїна. Це, швидше за все, Мінерва з римської міфології, відома також як Афіна в грецькій міфології. Ця богиня, яка була дуже популярна в римський період в Ізраїлі, вважається богинею війни і військової стратегії, а також богинею мудрості”.

Доктор Ейтан Кляйн і Яір Вітсон Фото: Еміль Елгем, Управління старожитностей Ізраїлю

Деталі знахідки

За їх словами, каблучка, ймовірно, бронзова, належала жінці або дівчині і датується римським періодом (ІІ-ІІІ століття н.е.). Її знайшли біля археологічного комплексу Хурбат Шеляла, на пагорбі, де залишилися руїни римської вілли та поблизу давнього каменоломного кар’єру. На краю кар’єру є два поховальні отвори. “Ймовірно, каблучка належала жінці, яка жила в цій віллі”, – кажуть дослідники. Інші можливості – каблучка належала працівнику кар’єру або була поховальною приношенням у сусідніх могилах.

Історичне значення Хурбат Шеляла

Хурбат Шеляла, розташована в центрі Кармельських гір, оточена з трьох боків струмком Орен, і неподалік знаходиться джерело Аїн Алон. Місце раніше досліджували вчені Британського дослідницького фонду, професор Рут Аміран та експедиція університету Бар-Ілан під керівництвом професора Шимона Дара. “Каблучка додає нові дані до попередніх розкопок і досліджень, що проводилися в Хурбат Шеляла, і проливає нове світло на це місце”, – підсумовують Дістельфельд і доктор Кляйн.

Визнання за громадянську відповідальність

У зв’язку з виявленням каблучки, Вайцсона та його родину запросили на екскурсію до Національного археологічного центру Ізраїлю в Єрусалимі, де йому вручили сертифікат за його громадянську відповідальність.

Коментарі керівництва

Директор Ізраїльського управління старожитностей Елі Ескозідо заявив: “Вчинок Яїра, який одразу повідомив про знахідку і передав каблучку до національної скарбниці, демонструє відповідальність і повагу до нашого минулого. Ми були раді прийняти Яїра та його родину і вручити йому відзнаку, створену на основі каблучки. Яїр розповів нам, що мріє стати археологом, і ми збережемо для нього почесне місце”. Каблучка буде виставлена для публіки в рамках літніх екскурсій у Національному археологічному центрі.

Джерело: colbonews

НОВИНИ