Пошук
Close this search box.

Heller Tools продавав інструменти компаніям, пов’язаним з російським шпигунським угрупованням Сернія

Фото: Depositphotos

Німецький виробник інструментів Heller Tools опинився в центрі міжнародного скандалу через продажі своєї продукції компаніям, пов’язаним з російським шпигунським угрупованням Сернія. За даними видання Financial Times, з посиланням на інформацію Міністерства юстиції США, Heller Tools продала дрилі та інші інструменти на загальну суму 1,2 мільйона доларів.

Мережа Сернія: шпигунство і обхід санкцій

Мережа Сернія, створена під керівництвом російських спецслужб, має на меті обходити санкції та закуповувати обладнання для оборонної промисловості Росії. За даними розслідування, з початку великої війни до червня 2023 року Heller Tools продала своєї продукції на суму 860 000 доларів московській компанії Торговий дім Treydtuls, яка була пов’язана з мережею Сернія.

Зміна покупців і нові угоди

Хоча експорт Heller в Treydtuls припинився в червні 2023 року, компанія почала продавати товари іншій російській компанії Tireks вже у вересні того ж року. Tireks, яка придбала у Heller товари на суму 300 000 доларів, була заснована в червні колишнім акціонером та співробітником Treydtuls Артемом Клименком.

Важливість будівельних інструментів

Будівельні інструменти Heller, такі як пили та свердла для обробки сталі або кам’яної кладки, не були включені до списків експортного контролю ЄС до грудня 2023 року. Пізніше їх додали до списку через можливість їх використання для зміцнення російського промислового потенціалу.

Санкції та клієнти мережі Сернія

Serniya Engineering і Robin Trade потрапили під санкції ЄС у 2022 році. Серед клієнтів мережі Сернія знаходяться міністерство оборони Росії, державний оборонний конгломерат Ростех та державний гігант атомної енергетики Росатом. Однак компанії Treydtuls і Tireks не були включені до санкційного списку.

Обвинувачення Мін’юсту США

У 2022 році Міністерство юстиції США висунуло обвинувачення п’ятьом особам, пов’язаним з компанією Сернія, у змові з метою придбання технологій військового та подвійного призначення для оборонних компаній Росії.

Цей випадок підкреслює важливість міжнародного контролю за експортом технологій і обладнання, що можуть бути використані у військових цілях, особливо в контексті глобальних санкцій проти Росії.

НОВИНИ