Пошук
Close this search box.

Колишні в’язні в Україні шукають другий шанс через службу в армії

32-річний Богдан Філоненко, колишній автовикрадач і колишній український полонений, який підписався під новим законом про амністію в обмін на службу в армії.

32-річний Богдан Філоненко, колишній автовикрадач і колишній український полонений, який підписався під новим законом про амністію в обмін на службу в армії. Фото: В’ячеслав Мадієвський/Reuters

Колишній автокрадій Богдан Філоненко мав просту відповідь для своїх співкамерників, які критикували його рішення приєднатися до української армії. “Я не йду помирати,” згадує він свої слова. “Я йду служити і змінювати своє життя.”

Філоненко, 32 роки, є одним із тисяч українських в’язнів, які підписалися на службу в армії за новим законом, що надає їм амністію в обмін на військову службу.

Київ стикається з труднощами в наборі достатньої кількості військових для відбиття повномасштабного вторгнення Москви, яке триває вже 30-й місяць і не показує ознак закінчення. Окрім зміни системи призову, влада також залучає до служби таких в’язнів, як Філоненко, який зараз проходить навчання у складі 57-ї мотопіхотної бригади, щоб посилити свої ряди мотивованими людьми.

Філоненко та інші, з якими спілкувався Reuters під час тренувань на північному сході Харківської області, відразу погодилися на можливість воювати. Павло, який назвав лише своє ім’я, мав відбути ще рік за напад, але підписався на службу наступного дня після введення нового закону у травні. Ті, хто був засуджений за певні злочини, такі як вбивство двох і більше людей та сексуальні злочини, не мають права на службу.

Філоненко зазначив, що був мотивований після повідомлень про масові вбивства цивільних під час окупації Росією двох київських передмість на початку війни.

Тримаючи автомат у руїнах будівлі на тренувальному полігоні, рецидивіст сяяв від гордості, згадуючи, як його мати була вражена. Вона не вірила, що він зможе залишити в’язницю, щоб приєднатися до армії. “Коли я нарешті зателефонував їй і надіслав кілька фото, тоді на душі у мами стало легше,” сказав Філоненко.

Джерело: Reuters

НОВИНИ