Пошук
Close this search box.

Вагнерівські найманці та малійські солдати зазнали втрат у боях з туарегами біля кордону з Алжиром

Найманці Вагнера в Малі.

Найманці Вагнера в Малі. Фото: French Military

Російські найманці з групи Вагнера та військові блогери оголосили, що десятки найманців були вбиті або поранені під час зіткнень біля кордону з Алжиром, пише Reuters.

Група Вагнера підтвердила в понеділок, що її бійці та малійські солдати зазнали значних втрат у важких боях проти повстанців-туарегів Малі поблизу міста Тінзауатен. Бої тривали з 22 по 27 липня.

“У перший день група ‘Понд’ вивела більшість ісламістів, а решту вигнала”, — йдеться у заяві Вагнера в Telegram. Однак наступна піщана буря дозволила радикалам перегрупуватися та збільшити свої сили до 1000 осіб. Під час повторної атаки під сильним вогнем повстанців були втрати як серед Вагнера, так і серед малийської армії.

Останнє повідомлення групи Вагнера 27 липня було: “Залишилися ми троє. Продовжуємо боротися”. Група також заявила, що їх командир Сергій Шевченко, позивний “Ставок”, був убитий.

Армія Малі повідомила про загибель двох солдатів та поранення десяти. Один з гелікоптерів розбився в Кідалі під час звичайної місії, але ніхто не загинув.

Повстанці-туареги заявили про свої успіхи

Повстанці-туареги на півночі Малі повідомили, що вони вбили та поранили десятки солдатів і найманців Вагнера під час двох днів боїв. Вони також захопили бронетехніку, вантажівки та танки.

Реакція на диверсії

Франсуа Делетраз, президент Національної федерації асоціацій користувачів (Fnaut), високо оцінив швидкість відновлення залізничних ліній, досягнуту співробітниками SNCF, після диверсій. Проте він зазначив, що обслуговування клієнтів було нижчим очікувань у передачі умов повернення та обміну квитків.

Місія Вагнера в Малі

Група Вагнера відіграє значну роль у найжорсткіших бойових діях в Україні, але її майбутнє стало невизначеним після невдалого повстання 2023 року та смерті засновника Євгена Пригожина. Проте група найманців знайшла свою роль в Африці.

Малі, де військова влада захопила владу в результаті переворотів у 2020 і 2021 роках, бореться з ісламістським повстанням. Військовий режим стверджує, що російські сили в Малі є інструкторами, які допомагають місцевим військам використовувати обладнання, куплене в Росії.

Розвиток ситуації

Туареги, етнічна група з регіону Сахара, почуваються маргіналізованими урядом Малі. Сепаратистське угруповання розпочало повстання проти урядової хунти Малі в 2012 році, але згодом повстання було захоплено ісламістськими групами. Вони підписали мирну угоду з Бамако в 2015 році, але вийшли з переговорів наприкінці 2022 року, повідомляє Reuters.

НОВИНИ