Пошук
Close this search box.

Прем’єр-міністерка Італії Джорджа Мелоні пообіцяла зміцнити відносини з Китаєм під час першого візиту до Пекіна

Джорджія Мелоні та Лі Цян / Фото: Liu Weibing / Xinhua News / Profimedia

Прем’єр-міністерка Італії Джорджа Мелоні, під час свого першого візиту до Пекіна з моменту обрання на посаду у 2022 році, заявила про намір зміцнити відносини між Італією та Китаєм. Під час цієї поїздки було підписано трирічний план економічного співробітництва між двома країнами, повідомляє BBC.

У понеділок Мелоні зустрілася з прем’єр-міністром Китаю Лі Цяном на початку свого п’ятиденного візиту до Пекіна, метою якого є посилення двосторонньої співпраці.

Новий план співпраці

План співпраці був підписаний після того, як минулого року Італія вийшла з ініціативи “Один пояс, один шлях” (BRI), яка є стратегією розвитку інфраструктури, прийнятою китайським урядом. Ця ініціатива спрямована на з’єднання Китаю з рештою Азії, Європою та Африкою шляхом масштабних інвестицій у інфраструктурні проєкти, що є частиною нового “Шовкового шляху”.

Активність Мелоні в Пекіні

У неділю Мелоні взяла участь у бізнес-форумі між Італією та Китаєм, пише Deutsche Welle. Вона наголосила, що відновлювані джерела енергії та виробництво електромобілів є “галузями, в яких Китай вже давно працює на передовій технологій і ділиться новими досягненнями з партнерами”.

Прем’єр-міністр Китаю Лі Цян висловив сподівання, що Італія буде співпрацювати з Китаєм для забезпечення справедливого, рівноправного та недискримінаційного бізнес-середовища для китайських компаній в Італії.

Мелоні описала свій візит як “демонстрацію бажання розпочати новий етап і відновити нашу двосторонню співпрацю”. Вона зазначила, що дві країни підписали угоду, яка передбачає збільшення співпраці у виробництві електромобілів та відновлюваної енергії.

У заяві, випущеній її офісом, прем’єр Лі зазначив, що дві країни прагнуть посилити “взаємовигідне співробітництво між малими та середніми підприємствами у галузях суднобудування, аерокосмічної промисловості, енергетики та штучного інтелекту”.

“Велика помилка”

Італія була єдиною країною з Групи семи (G7), яка підписала ініціативу “Один пояс, один шлях”. Цей крок тоді зазнав сильної критики з боку США та інших європейських країн. Перед виходом з BRI, Мелоні назвала рішення попереднього уряду щодо приєднання до ініціативи “великою помилкою”.

“Рішення приєднатися до нового Шовкового шляху було імпровізованим та жахливим кроком”, який збільшив експорт Китаю до Італії без відповідного зростання італійського експорту до Китаю, заявила прем’єр-міністерка в інтерв’ю виданню Corriere della Sera.

Рим також підтримав нещодавню ініціативу Європейської комісії щодо введення тарифів до 37,6% на електромобілі, імпортовані з Китаю.