Пошук
Close this search box.

СБУ повідомила про підозру ексочільникам «Оленівської колонії»

Фото: Офіс Генерального прокурора

Служба безпеки України (СБУ) спільно з Офісом Генерального прокурора зібрали доказову базу на двох воєнних злочинців РФ, які причетні до масового вбивства українських військовополонених на тимчасово захопленій частині території Донецької області у липні 2022 року.

Підозрюваними є колаборант Сергій Євсюков, колишній начальник так званої «Волноваської колонії ДНР» у селищі Оленівка, та його колишній перший заступник, колаборант Дмитро Нейолов.

Деталі розслідування

За даними слідства, обидва фігуранти перебували на своїх “посадах”, коли в ніч на 29 липня рашисти організували вибухи на території окупаційної тюрми. У результаті цього обстрілу загинуло щонайменше 50 українських військовослужбовців, які перебували в ув’язненні. Дев’ять із них померли через ненадання невідкладної медичної допомоги, а майже 150 отримали поранення.

Обвинувачення та правові дії

Згідно з доказами, Євсюков і Нейолов усвідомлювали наслідки вибухів і кількість постраждалих, але навмисно затримували евакуацію поранених до медичних установ. На підставі зібраних доказів слідчі СБУ оголосили їм підозру за частиною 2 статті 28 та частиною 2 статті 438 Кримінального кодексу України (жорстоке поводження з військовополоненими, поєднане з умисним вбивством, вчинене за попередньою змовою групою осіб).

У листопаді 2022 року окупанти “замінили” обох фігурантів на інших посадах. Наразі вони переховуються від правосуддя на тимчасово захопленій частині території Донецької області.

Заходи щодо покарання винних

Тривають комплексні заходи для того, щоб знайти і покарати злочинців за вчинені злочини проти українських воїнів. Розслідування проводили під процесуальним керівництвом Офісу Генерального прокурора.

Теракт у Оленівці

Нагадаємо, що в липні 2022 року російські загарбники організували вибух у колонії в Оленівці, де утримувалися українські військовополонені, зокрема захисники “Азовсталі”. За даними російської сторони, внаслідок вибуху загинуло понад 50 українських військових. Розвідка повідомила, що російська сторона не планувала знищення українських солдатів у Оленівці, а вирішила провести страти, щоб приховати сліди тортур і погані умови утримання.

У липні 2023 року стало відомо, що Україна повернула тіла загиблих захисників. За словами Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубінця, більшість із них були ідентифіковані.

Підсумки

Служба безпеки України продовжує роботу над виявленням і притягненням до відповідальності всіх осіб, причетних до воєнних злочинів на території нашої держави. Завдяки зусиллям правоохоронних органів, світ отримує докази злочинів, скоєних проти українських військовополонених, що є важливим кроком на шляху до справедливості та відновлення правди.

Джерело: SBU

НОВИНИ