Пошук
Close this search box.

“Венесуела: Тиск на опозицію зростає – звинувачення проти Марії Коріни Мачадо”

Марія Коріна Мачадо Фото: cnn

Як повідомляє Bloomberg, напруга в країні зростає після того, як венесуельські власті назвали опозиційну лідерку Марію Коріну Мачадо ключовою підозрюваною у справі про ймовірне порушення виборів на президентських виборах у неділю. Це загострення ситуації відбувається на фоні спірних результатів голосування.

Звинувачення та ситуація в столиці

Прокурор Тарек Вільям Сааб заявив, що Мачадо нібито була залучена в план по зміні результатів голосування, переданих з виборчих дільниць до штаб-квартири виборчого комітету. Однак Сааб не оголосив ордер на арест Мачадо і не висунув їй конкретних звинувачень. Це може призвести до ще більшої міжнародної критики режиму Ніколаса Мадуро.

Вже після прес-конференції Сааба в столиці розпочалися масові протести. Люди, що вийшли на вулиці, вимагали визнати результати виборів фальсифікованими. Протестувальники блокували головну автомагістраль, що з’єднує Каракас з міжнародним аеропортом Ла-Гуайра, перекривши всі дороги до аеропорту. На місце прибули національні гвардійці, щоб розігнати натовп.

Перемога Мадуро під питанням

За результатами виборчого комітету, Мадуро набрав 51,2% голосів, в той час як його опонент, Едмундо Гонсалес, отримав 44,2%. Опозиція відкидає ці результати, заявляючи, що згідно з неофіційними даними, Гонсалес виграв з 70% голосів.

Міжнародна спільнота, включаючи Бразилію, Чилі, Колумбію і Перу, вимагає надати докази перемоги Мадуро, в той час як Панама оголосила про тимчасове припинення відносин з венесуельським урядом. Державний секретар США Ентоні Блінкен висловив серйозне занепокоєння з приводу того, що результати виборів можуть не відображати волю венесуельського народу.

Фото: eadaily

Міжнародна реакція та політична ситуація

Голова виборчого комітету Венесуели, що контролюється союзниками Мадуро, підтвердив його перемогу після заяви Сааба. Тим часом, Центр імені Картера, запрошений в якості спостерігача, закликав до термінового оприлюднення даних по кожному виборчому центру.

Адміністрація президента США Джо Байдена вирішить подальші санкції щодо Венесуели на основі того, чи буде уряд Мадуро повністю відкривати дані про результати виборів.

Результати опитування, проведеного фірмою Delphos у Каракасі, показали, що майже 40% венесуельців вважають за необхідне протестувати проти уряду, поки не будуть визнані справжні результати виборів.

Соціальні та економічні наслідки

Попри те, що Мадуро вдалося стабілізувати економіку та подолати гіперінфляцію, він залишився в центрі однієї з найглибших гуманітарних та економічних криз сучасної історії, що призвела до масової еміграції 7,7 мільйонів людей.

Марія Коріна Мачадо і Едмундо Гонсалес прагнули деструкції урядових економічних контролів, приватизації нафтопродуктів і возз’єднання розірваних сімей. Їхній рух став потужним чинником, подібним до того, що виник у 1990-х роках за часів Гуго Чавеса.

Згідно зі словами Сааба, кібератака на результати виборів була організована з Північної Македонії і була нібито спланована Мачадо разом з Лепо Лопесом і Лестером Толедо, лідерами партії “Воля народу”. Обидва перебувають у вигнанні.

Очікування і подальший розвиток подій

Мачадо з’явилася на публіці рано вранці в понеділок після оголошення первинних результатів виборів. Очікується, що вона звернеться до журналістів у Каракасі пізніше сьогодні.

Ця ситуація, безумовно, залишиться в центрі уваги міжнародної спільноти та може ще більше загострити внутрішню і зовнішню політичну кризу у Венесуелі.

НОВИНИ