Пошук
Close this search box.

ХАМАС звинувачує Нетаньяху у перешкоджанні припиненню вогню в Газі

Палестинські рятувальники працюють над евакуацією постраждалих із житлового будинку, постраждалого від ізраїльських ударів, які знищили магазини на ринку Старого міста Гази під час конфлікту між Ізраїлем і ХАМАС, у місті Газа, 4 липня 2024 року. Фото: Mahmoud Issa/ REUTERS

ХАМАС звинуватив прем’єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху у перешкоджанні припиненню вогню в Газі, додавши нові умови та вимоги до підтриманої США пропозиції про перемир’я після останніх переговорів через посередників, повідомляє Reuters.

Палестинське ісламістське угруповання оголосило, що отримало останню відповідь від Ізраїлю після переговорів у Римі за участю Ізраїлю, США, Єгипту та Катару.

Офіс Нетаньяху відмовився коментувати останні звинувачення ХАМАС, але Ізраїль стверджує, що саме ХАМАС блокує угоду про перемир’я.

«З того, що передали посередники, стає зрозуміло, що Нетаньяху повернувся до своєї стратегії зволікання, ухилення та ухилення від досягнення угоди, висуваючи нові умови та вимоги», — йдеться у заяві ХАМАС у понеділок.

Ісламістська фракція звинуватила Нетаньяху в тому, що він відмовився від пропозиції, висунутої раніше посередниками, яка, за її словами, базувалася на «ізраїльській ідеї».

Вашингтон, який підтримує переговори, неодноразово заявляв, що угода близька; останні дискусії стосуються пропозиції, представленої президентом Джо Байденом у травні.

ХАМАС хоче укласти угоду про припинення вогню, щоб припинити конфлікт у секторі Газа, тоді як Нетаньяху каже, що війна закінчиться лише після поразки ХАМАС. Існують також розбіжності щодо того, як буде реалізовуватися остаточна угода.

Підтримані США посередники Катар і Єгипет неодноразово заявляли, що двері залишаються відкритими для подальших переговорів, причому як Ізраїль, так і ХАМАС висловили готовність їх продовжувати.

У неділю джерело в єгипетських службах безпеки запевнило, що ізраїльська делегація на чолі з головою служби зовнішньої розвідки (Моссад) Девідом Барнеа включила до своїх поправок «обстеження переміщених осіб після їх повернення на північ Гази, коли почнеться перемир’я», зазначає іспанське прес-агентство EFE, передане Agerpres. Згідно з цим джерелом, Ізраїль відмовляється залишити палестинську сторону прикордонного переходу Рафах, аспект, який відкидають США, Катар і, перш за все, Єгипет.

На початку липня прем’єр-міністр Нетаньяху окреслив свої «червоні лінії» для угоди про припинення вогню, яка включала запобігання контрабанді зброї з Єгипту до сектора Газа, що підігріло напруженість між сторонами в дебатах щодо управління переходом кордону Рафах, закритого з початку травня та під контролем Ізраїлю.

Зустріч у Римі, де розташовані делегації посередників, а також делегації двох сторін, залучених у конфлікт, відбувається в момент тиску на Ізраїль з боку його головного союзника, Сполучених Штатів. Після зустрічі з прем’єр-міністром Ізраїлю віце-президент і майбутній кандидат у президенти від Демократичної партії Камала Гарріс заявила минулого четверга, що настав час завершити війну в секторі Газа за допомогою угоди про припинення вогню, яка передбачає звільнення заручників.

З 251 особи, викраденої ХАМАС під час нападу 7 жовтня, який розпочав війну, 111 в’язнів залишаються в анклаві, принаймні 39 загиблих, за даними Ізраїлю, або понад 70, за даними ХАМАС.

Із початку війни Ізраїль і ХАМАС лише наприкінці листопада досягли тижневої угоди про перемир’я, яка дозволила звільнити 105 заручників.

НОВИНИ