Пошук
Close this search box.

Економічна драма: як США та Туреччина ставлять під загрозу російську торгівлю

Фото:Depositphotos

У черговий раз світ став свідком економічної драми на міжнародній арені,як повідомляє The Moscow Times ,Сполучені Штати чинять “абсолютно безпрецедентний, неприкритий та агресивний тиск” на Туреччину, як заявляють у Кремлі. Цей тиск спричинений загрозою вторинних санкцій США щодо турецьких банків, які обслуговують російські платежі, що суттєво вплинуло на російсько-турецьку торгівлю.

За перше півріччя 2024 року експорт турецьких товарів до Росії впав на 28,3%, досягнувши $4,16 млрд. У червні цей показник знизився на майже 30% порівняно з минулим роком. Імпорт російських товарів до Туреччини також зазнав удару, скоротившись на 10,3% до $22,04 млрд.

Особливо гостро це відчувається на ринку енергетики. За даними турецької Ради регулювання енергетичного ринку (EPDK), імпорт російського газу Туреччиною впав у 3,6 рази у порівнянні з минулим роком. Ба більше, турецькі порти у квітні не прийняли жодного танкера із зрідженим природним газом (ЗПГ) з Росії.

Ця ситуація, без сумніву, створює напруження між Росією і Туреччиною. У Кремлі активно шукають шляхи вирішення проблем з платежами, ведучи діалог із турецькою владою. Однак, як довго триватиме ця економічна драма, і які будуть її наслідки для регіону та світу, залишається невідомим.

Іронічно, що всього кілька місяців тому, Туреччина, одна з найбільших імпортерів російської нафти Urals, досягла історичного максимуму закупівель, імпортувавши понад 12 мільйонів барелів. Схоже, що на світовій арені економічних відносин завжди є місце для нових сюрпризів.

НОВИНИ