Пошук
Close this search box.

Україна закликає РФ дотримуватися Женевських конвенцій після смерті українського військовополоненого

Фото:Telegram

31 липня, Україна – Український уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець закликав Російську Федерацію неухильно дотримуватися Женевських конвенцій, надаючи медичну допомогу та створюючи змішану медичну комісію для репатріації тяжкохворих та поранених. Цей заклик був зроблений у відповідь на смерть Олександра Іщенка, 55-річного захисника Маріуполя, який помер у російському слідчому ізоляторі після судового процесу за надуманими звинуваченнями.

Іщенко, який служив водієм у полку “Азов”, був засуджений у травні судом у Ростові-на-Дону до 18 років ув’язнення в колонії суворого режиму. Його донька повідомила, що батько помер дев’ять днів тому, але українська сторона не отримала офіційного повідомлення про його смерть або причини.

Лубінець, виступаючи у своєму телеграм-каналі, повідомив, що негайно звернувся до уповноваженої з прав людини в РФ з проханням розібратися в обставинах смерті Іщенка та надати офіційну інформацію про причини. Також він повідомив про цей випадок Міжнародний Комітет Червоного Хреста (МКЧХ) та ООН, закликавши їх до втручання.

Ця трагічна подія підкреслює необхідність дотримання міжнародних правових норм щодо військовополонених. Україна наполягає на тому, щоб РФ надавала належну медичну допомогу полоненим, які утримуються на її території, і створила змішану медичну комісію, яка могла б забезпечити репатріацію тяжкохворих та поранених.

Нагадаємо, Верховний суд РФ раніше визнав полк “Азов” так званою “терористичною організацією”, що дозволило російській владі обходити Третю Женевську конвенцію та переслідувати українських військовополонених.

НОВИНИ