Пошук
Close this search box.

Протести у Венесуелі: Опозиція проти фальсифікації виборів Мадуро, загинуло 11 осіб

Ніколас Мадуро Фото: АА

У вівторок у Венесуелі тривали багатотисячні демонстрації протесту проти рішення президента Ніколаса Мадуро оголосити себе переможцем виборів. Опозиція заявляє, що її кандидат отримав у два рази більше голосів, ніж Мадуро. За даними правозахисників, у зіткненнях протестувальників із поліцією та військовими загинули щонайменше 11 осіб.

Голова правозахисної організації Foro Penal Альфредо Ромеро повідомив журналістам, що, за його даними, під час протестів загинули не менше 11 осіб, серед яких двоє неповнолітніх. За його словами, десятки людей отримали поранення, а 177 були заарештовані.

У понеділок, коли почалися демонстрації, венесуельські правозахисники повідомляли про чотирьох загиблих: Foro Penal повідомив про одного вбитого на північному заході країни, а інша громадська організація, Національна інспекція лікарень, — про двох убитих у штаті Арагуа біля столиці, Каракаса, та одного — в самому Каракасі.

Фото: antikor

Ситуація загострюється

Столкнення у Венесуелі тривають: опозиція протестує проти оголошення Ніколаса Мадуро переможцем виборів. Власть заявляє про одного загиблого військового.

Протестні марші у вівторок пройшли і в столиці, і в кількох інших містах Венесуели. Лідери опозиції заявляють, що мають копії 90% протоколів виборчих дільниць, згідно з якими їхній кандидат Едмундо Гонсалес отримав у понад два рази більше голосів, ніж Ніколас Мадуро.

Опозиція об’єднує країну

Лідер опозиції Марія Корина Мачадо заявила: «Наш кандидат отримав 70% голосів. Ми об’єднали країну. Венесуельці, які колись вірили у Мадуро, тепер — з нами». Один з учасників протестів, який попросив не розголошувати його ім’я через загрозу репресій, розповів кореспонденту ВВС, що бачив ознаки фальсифікації результатів.

«Ми повністю впевнені, що вибори були вкрадені. Я працював на виборчій дільниці. Власть не визнає це, вони зупинили всі протоколи голосування посеред ночі. Вони не хочуть, щоб світ дізнався, що вони програли», — сказав він.

Позиція влади

Венесуельський Центрвиборчком, підконтрольний Мадуро та його Єдиній соціалістичній партії, оголосив, що за Мадуро проголосували понад 51% виборців. Повні результати виборів Національна виборча рада досі не опублікувала, попри вимоги опозиції та багатьох країн обох Америк, які відмовляються визнавати перемогу Мадуро.

61-річний Ніколас Мадуро, учень та спадкоємець покійного Уго Чавеса, править країною з 2013 року. За його правління ВВП колись заможної Венесуели впав у дев’ять разів до 2020 року, а зараз, після певного відновлення, він все ще менший у три з половиною рази.

Підтримка президента

У іншій частині міста зібралися групи прихильників президента Мадуро, щоб висловити йому свою підтримку. Ненсі Рамоунс, одна з прихильниць президента, заявила: «Я підтримую своє уряд, яке перемогло. Ніколаса Мадуро. І я підтримую його, тому що він людина, яка уособлює мир». За її словами, якщо опозиція говорить, що результати президентських виборів були сфальсифіковані, то «вони повинні це довести». Вона впевнена, що шахрайства на виборах не було: «Це переворот, якого ми не допустимо, ми патріоти. Ми венесуельці, ми любимо мир».

Марія Корина Мачадо Фото: washingtontimes

Звинувачення Мадуро

Ніколас Мадуро у вівторок звинуватив Едмундо Гонсалеса та лідера опозиції Марію Корину Мачадо в тому, що вони розпалюють заворушення — хоча Мачадо, навпаки, закликала своїх прихильників протестувати мирно. Виступаючи по державному телебаченню, Мадуро заявив, що протестувальники б’ють мирних громадян і здійснюють підпали.

Дипломатичний конфлікт

Каракас оголосив, що розриває дипломатичні відносини з Перу, чий уряд не визнає перемогу Мадуро. Венесуельські власті відкликали своїх дипломатів з Перу, Аргентини, Домініканської Республіки, Коста-Рики, Панами, Уругваю та Чилі. Всі ці країни відмовляються визнавати офіційно оголошені результати президентських виборів у Венесуелі.

Ці та інші країни вимагали термінового скликання постійної ради Організації американських держав. Засідання ради вирішено провести в середу у Вашингтоні.

В попередньому матеріалі timeukraineisrael, висвітлювали початок протестів у Венесуелі, реакцію міжнародної спільноти та позиції обох сторін конфлікту. Слідкуйте за нашими новинами для отримання найсвіжіших оновлень.

НОВИНИ