Пошук
Close this search box.

Халід Машаль тимчасово очолив політичне бюро ХАМАС після ліквідації Ісмаїла Ханії

Фото: Вікіпедія

Арабські ЗМІ повідомляють, що Халід Машаль тимчасово виконує обов’язки голови політичного бюро ХАМАС після ліквідації Ісмаїла Ханії в Тегерані. Халід Машаль, постать з багатою та суперечливою історією, раніше багато років очолював цю організацію і відомий своїми радикальними поглядами та участю в терористичній діяльності.

Машаль народився в 1956 році в селі Сілуад, поблизу Рамалли, і після Шестиденної війни його родина була змушена покинути територію Ізраїлю, переселившись спочатку в Йорданію, а потім в Кувейт. Саме в Кувейті, в 1987 році, він став одним із засновників ХАМАС — організації, яка ставить своєю метою створення “ісламської держави Палестина” на всій території Ізраїлю.

На протязі десятиліть Машаль був центральною фігурою ХАМАС, брав участь в організації терактів проти ізраїльських громадян, і навіть пережив спробу вбивства, організовану ізраїльськими спецслужбами у 1997 році. Після довгих років у вигнанні та безперервної діяльності в організації, у 2017 році він поступився посадою голови політичного бюро Ісмаїлу Ханії, але залишився впливовою фігурою.

Тепер, після загибелі Ханії, Машаль знову на передовій, тимчасово взявши на себе керівництво політичним бюро ХАМАС. Попереду на організацію чекають позачергові вибори, які визначать нового лідера. Ситуація навколо цієї постаті завжди викликає великий інтерес, враховуючи його минуле та вплив на регіональну політику.

НОВИНИ