Пошук
Close this search box.

Аарон Цадиков затриманий в Москві: Підозра в контрабанді психотропних препаратів

рабин Аарон Цадиков Фото: facebook

В аеропорту Домодєдово був затриманий рабин горських євреїв Аарон Цадиков. За даними порталу 9tv, під час перевірки ручної поклажі 47-річного ізраїльтянина, який повертався додому, митники виявили дві упаковки седативного транквілізатора “Ксанакс”.

Експертиза виявила, що таблетки містили 0,0588 грама алпразоламу — активної речовини препарату, який використовують для лікування панічних розладів і тривожних неврозів. Тепер Цадикову може загрожувати кримінальна справа за контрабанду психотропних речовин. Мінімальне покарання за цією статтею — три роки тюрми.

Затримання відбулося 25 липня, але тільки зараз інформація набула широкого розголосу. Цадиков працює в московській громаді горських євреїв “Шаарей Кедуша”, проте постійно проживає в ізраїльському місті з дружиною Раї та п’ятьма дітьми.

Російський адвокат Сергій Жорін пояснив, що якщо Цадиков надасть правоохоронним органам рецепт на “Ксанакс” та виписку з історії хвороби, це може вирішити проблему. Він також зазначив, що російські закони дозволяють вивозити ліки без обмежень, проте для психотропних, наркотичних та сильнодіючих речовин необхідні документи, такі як фотографія рецепта або чек з аптеки, а також медичне підтвердження.

На відміну від США та ряду європейських країн, де препарати з алпразоламом відпускаються лише за рецептом і заборонені до вивозу за кордон, російські закони можуть бути суворими. Затримання Цадикова викликало асоціації з випадком Наами Іссахар, ізраїльтянки, яку в 2019 році затримали в московському аеропорту “Шереметьєво” за невелику кількість гашиша в багажі. Іссахар була засуджена на сім з половиною років колонії, але в січні 2020 року президент Росії Володимир Путін підписав указ про помилування.

Очікується, що перевірка справи Цадикова триватиме ще деякий час, і подальший розвиток подій буде залежати від результатів наданих документів та обставин справи.

НОВИНИ