Пошук
Close this search box.

Лідер ХАМАС Ісмаїл Ханія загинув внаслідок вибуху

Похоронна процесія Ісмаїла Ханійе в Тегерані.

У четвер у Тегерані присутні зібралися на похорон лідера ХАМАС Ісмаїла Ханіє..Фото: Arash Khamooshi для The New York Times

У середу, лідер ХАМАС Ісмаїл Ханія був убитий внаслідок вибуху, що стався в гостьовому будинку в Тегерані, де він перебував. Вибуховий пристрій було закладено заздалегідь, повідомляють сім близькосхідних офіційних осіб, у тому числі двоє іранців, та один американський чиновник, передає The New York Times.

Вибуховий пристрій заклали за два місяці

Згідно з інформацією п’яти близькосхідних офіційних осіб, бомба була захована в гостьовому будинку близько двох місяців тому. Гостьовий дім, частина комплексу Нешат на півночі Тегерана, знаходиться під охороною Корпусу вартових ісламської революції. Ханія прибув до столиці Ірану для участі в інавгурації нового президента країни. За словами п’яти чиновників, вибухівку було підірвано дистанційно, коли було підтверджено, що він знаходиться в кімнаті гостьового будинку. Вибух також забрав життя його охоронця.

Руйнування в гостьовому будинку

За словами двох іранських чиновників, вибух зруйнував вікна будівлі та частково обвалив зовнішню стіну. Ханія, який очолював політичний офіс ХАМАС у Катарі, часто зупинявся у цьому гостьовому будинку під час своїх візитів до Тегерана. Іранські офіційні особи та представники ХАМАС звинуватили Ізраїль у вбивстві, цю версію поділяють і деякі американські чиновники, які побажали залишитися анонімними.

Реакція Ізраїлю та міжнародне занепокоєння

Ізраїль публічно не взяв на себе відповідальність за вбивство, однак представники ізраїльської розвідки поінформували США та інші західні уряди про деталі операції одразу після інциденту, повідомляють п’ять близькосхідних чиновників. Держсекретар США Ентоні Блінкен зазначив, що Сполучені Штати не були заздалегідь проінформовані про цей план.

Відсутність ракетного удару

Початкові припущення про можливість ракетного удару були швидко спростовані, адже атака не викликала значних руйнувань за межами будівлі, як це було б у разі ракетного удару. Це свідчить про використання ретельно спланованого вибухового пристрою.

Наслідки для Ірану

Троє іранських чиновників вважають, що цей інцидент є катастрофічним провалом іранських спецслужб та завдав значного удару по репутації Революційної гвардії, яка використовує комплекс для таємних зустрічей з видатними гостями, такими як Ханія. Пролом у системі безпеки дозволив закласти вибухівку і залишити її прихованою протягом кількох місяців.

Відповідь Ірану

Після інциденту Корпус вартових революції оголосив про смерть Ханії, а верховний лідер Ірану аятолла Алі Хаменеї скликав екстрене засідання Вищої ради національної безпеки Ірану. На цьому засіданні він наказав завдати удару у відповідь по Ізраїлю.

Міжнародна реакція та майбутні наслідки

Ісмаїл Ханія був одним із ключових учасників переговорів про припинення вогню в Газі. Його смерть може спровокувати нову хвилю насильства на Близькому Сході та заблокувати поточні мирні переговори. В Ірані продовжуються розслідування обставин вбивства, а міжнародна спільнота стурбована можливими наслідками для регіональної стабільності.