Пошук
Close this search box.

Український чиновник розкриває мету вторгнення в Курську область – “Розтягнути” сили Москви і дестабілізувати Росію

Україна вчергове завдає удару по Росії, розпочавши масштабну військову операцію в Курській області. За словами високопоставленого українського чиновника, ця операція спрямована на “розтягування” російських сил та дестабілізацію ситуації в самій Росії. В інтерв’ю AFP у неділю він пояснив, що вторгнення вглиб російської території є стратегічною спробою довести, що Кремль не в змозі захистити власні кордони.

Після місяців відступу на східному фронті, українські війська у вівторок вдарили по Курській області, за оцінками аналітиків, просунувшись на понад 15 кілометрів і захопивши кілька міст. “Мета цієї операції – розтягнути позиції противника, завдати максимальних втрат і дестабілізувати Росію, перенісши війну на її територію”, – зазначив український силовик на умовах анонімності.

“Тисячі” українських військових беруть участь у вторгненні

Російські військові повідомили, що в операції бере участь близько 1000 українських військових, але український чиновник наголошує, що Київ залучив “значно більше”, а саме “тисячі” військових.

Президент України Володимир Зеленський вперше підтвердив проведення операції у суботньому зверненні, зазначивши, що Київ прагне “перенести війну на територію агресора”. У відповідь Росія ввела “антитерористичний” режим у трьох прикордонних областях, включаючи Курську.

Масштаби операції з обох боків стають все більш очевидними. Москва оголосила про евакуацію понад 76 тисяч людей з постраждалих територій, тоді як Україна закликала до евакуації не менше 20 тисяч мирних жителів із Сумської області, яка межує з Курською.

Росія готує “сувору відповідь”

За даними Москви, у суботу ввечері українські сили завдали ракетного удару по житловому будинку в місті Курськ, в результаті чого постраждали 13 осіб. Російська дипломатія у відповідь пообіцяла “сувору відповідь” від збройних сил Кремля.

Український чиновник зазначив, що головною метою вторгнення було послаблення тиску російських сил на східному фронті, зокрема в регіонах Харкова та Донбасу. Проте, за його словами, наразі операція не мала значного впливу на східному фронті, хоча інтенсивність російських атак дещо знизилася.

“Атака застала росіян зненацька і значно підняла моральний дух нашої армії, держави та суспільства”, – додав він, зазначивши, що операція має важливе символічне значення.

Західні союзники в курсі операції

Перед початком операції Україна повідомила своїх західних союзників про плани вторгнення. За словами чиновника, “з огляду на активне використання західної зброї в цій операції, наші партнери брали участь у її плануванні опосередковано”.

Білий дім підтвердив, що підтримує контакт з Києвом, щоб дізнатися більше про цілі цієї операції.

Україна діє відповідно до міжнародного права

Український чиновник також підкреслив, що українські війська дотримуються міжнародного гуманітарного права і не мають наміру анексувати території, які вони тимчасово окупували.

“Ми не маємо жодних планів щодо анексії… Ми діємо суворо в рамках міжнародного права”, – запевнив він. “Ми не страчуємо полонених, не грабуємо і не ґвалтуємо”, – підсумував він, відкидаючи будь-які порівняння з російськими військовими звірствами в Україні.

НОВИНИ