Пошук
Close this search box.

Зеленський підтвердив наступ українських сил на територію Росії

Президент України Володимир Зеленський

Президент України Володимир Зеленський

Президент України Володимир Зеленський вперше підтвердив, що українські сили здійснили наступ на територію Росії, заявивши, що цей крок спрямований на “відновлення справедливості” та створення тиску на російські війська. Ця операція стала найбільшим вторгненням на територію Росії з початку війни, залишивши південно-західні частини країни вразливими, поки не почали прибувати підкріплення.

На шостий день інтенсивних боїв, що тривають з минулого тижня, російські сили опинилися перед несподіваною загрозою в регіоні Курськ. Російська влада у відповідь терміново евакуювала мешканців трьох прикордонних регіонів і ввела жорсткий режим безпеки, що стало свідченням серйозності ситуації. Водночас Білорусь, вірний союзник Москви, додатково направила війська до свого кордону з Україною, звинувачуючи Київ у порушенні повітряного простору.

У своєму щовечірньому зверненні Зеленський повідомив, що обговорив операцію з головнокомандувачем Олександром Сирським. Президент наголосив на необхідності “відповіді в натурі” після того, як Росія розпочала своє повномасштабне вторгнення в Україну в лютому 2022 року.

“Сьогодні я отримав кілька доповідей від Головнокомандувача Сирського щодо фронтових ліній та наших дій для перенесення війни на територію агресора,” зазначив Зеленський у зверненні пізно ввечері в суботу. “Україна доводить, що здатна відновити справедливість і створити необхідний тиск на агресора.”

Російське міністерство оборони заявило в неділю, що знищило 14 українських безпілотників і чотири тактичні балістичні ракети “Точка-У” під час нічного бою в Курській області, а також 18 безпілотників в інших регіонах Росії, на які Україна часто завдає ударів. У своїй заяві російська сторона назвала наземний наступ “варварським” і підкреслила, що він не має військового сенсу.

Українські сили захопили лише кілька десятків квадратних кілометрів російської території, тоді як Росія контролює понад 100 тисяч квадратних кілометрів міжнародно визнаної української території. Головнокомандувач російської армії Валерій Герасимов у середу заявив, що атаки були зупинені, але російські війська поки що не витіснили українські сили назад через кордон.

Український президент також зазначив, що Росія цього літа здійснила майже 2000 обстрілів по території Сумської області з боку Курської області, що, на його думку, вимагає адекватної відповіді.

“Артилерія, міномети, дрони. Ми також фіксуємо ракетні удари, і кожен такий удар заслуговує на справедливу відповідь,” сказав Зеленський.

Раніше офіційні особи Курської області повідомили, що в результаті падіння уламків знищеної української ракети на дев’ятиповерховий житловий будинок постраждали 13 людей. На опублікованих фотографіях було видно, як зруйнований будинок охоплено полум’ям.

За даними російських військових блогерів, бої точаться на глибині до 20 км всередині Курської області, що викликає питання, чому Україна змогла так легко прорватися на цю територію.

Після загибелі батька та його чотирирічного сина поблизу Києва, внаслідок російського авіаудару, як стверджує Зеленський, український лідер звернувся до західних партнерів з проханням про “рішучі дії,” що дозволять українським військам наносити удари в глиб Росії за допомогою західної зброї.

“Коли у України не буде обмежень на дальність дії, ця війна обов’язково матиме межі,” написав Зеленський на платформі X (колишній Twitter).

Тим часом, російський Уповноважений з прав людини Тетяна Москалькова звернулася до ООН із закликом засудити дії України в Курській області. У своєму Telegram-каналі Москалькова повідомила, що звернулася до Верховного комісара ООН з прав людини з проханням “вжити заходів для запобігання масовим порушенням прав людини.”

НОВИНИ