Пошук
Close this search box.

Українські війська здійснили найглибше вторгнення на територію Росії з початку війни

Російські танки відправлені в Курську область для боротьби з українським вторгненням - ФОТО: Міноборони РФ Press S / AP

Російські танки відправлені в Курську область для боротьби з українським вторгненням – Фото: Міноборони РФ Press S / AP 

За шість днів українські війська просунулися на 30 кілометрів углиб Росії, здійснивши найзначніше вторгнення на російську територію з моменту початку війни в лютому 2022 року. Це вторгнення стало найглибшим та найбільш масштабним на території РФ з початку війни, що викликало різку реакцію Москви.

Російське Міністерство оборони заявило, що його сили протистояли українським військовим поблизу сіл Толпіно та Обші Колодез. Ці населені пункти розташовані на відстані 25-30 кілометрів від кордону з Україною. Тим часом речниця МЗС Росії Марія Захарова звинуватила Київ у “залякуванні мирного населення Росії”. Президент України Володимир Зеленський у суботній промові підтвердив факт вторгнення та нагадав, що цього року Росія здійснила близько 2000 атак на територію України з Курської області.

Один з українських високопосадовців, який залишився анонімним, повідомив AFP, що в операції брали участь тисячі українських військових, що значно перевищує масштаби попередніх атак, які раніше здійснювалися українськими диверсійними групами.

Розширення бойових дій на російську територію

Українське вторгнення в Курську область стало найбільшим скоординованим нападом з використанням звичайних сил на територію Росії. Один з українських чиновників зазначив, що метою цієї операції є розтягування позицій ворога, завдання максимальних втрат та дестабілізація ситуації в Росії.

Російське Міноборони повідомило, що їхні війська зірвали спроби українських мобільних груп проникнути в глиб Росії. Проте підтвердження присутності українських військ поблизу населених пунктів, таких як Левшинка, що знаходиться за 25 км від кордону, вказує на значний прогрес українських сил. Відеоматеріали, які з’явилися в Інтернеті, підтверджують захоплення українськими військами адміністративних будівель у кількох російських селах.

Наслідки для Росії та оборонні заходи

У відповідь на загрозу, Росія почала зміцнювати оборонні лінії поблизу Курської АЕС. Супутникові знімки показують нещодавно побудовані траншеї поблизу атомної станції, що свідчить про підготовку до можливих подальших атак.

Тим часом російська влада евакуювала 76 тисяч людей з прикордонних районів Курської області, оголосивши надзвичайний стан. Виконуючий обов’язки губернатора Курської області Олексій Смирнов повідомив, що в результаті української ракетної атаки було поранено 15 людей у Курську.

Експертні оцінки та можливі наслідки

Аналітики припускають, що наступ на Курськ може бути частиною стратегії Києва з метою примусити Москву передислокувати свої сили зі сходу України, зменшуючи тиск на українську оборону. Проте поки що російські військові операції на сході України не демонструють ознак сповільнення.

Росія вже відповіла на українське вторгнення серією ракетних обстрілів, під час яких загинули мирні жителі, включно з чоловіком і його чотирирічним сином у Києві. Українські ППО вдалося збити більшість російських дронів та ракет, але ситуація залишається напруженою.

Цей розвиток подій свідчить про новий етап конфлікту, який поширюється на російську територію, і може змінити динаміку війни, яка триває вже більше двох років.

НОВИНИ