Пошук
Close this search box.

Масштабна лісова пожежа поблизу Афін змушує до евакуації та загрожує столиці Греції

Лісова пожежа на північний схід від Афін. ФОТО: Aristidis Vafeiadakis / Zuma Press

Лісова пожежа на північний схід від Афін. Фото: Aristidis Vafeiadakis / Zuma Press

Греція зіткнулася з однією з наймасштабніших лісових пожеж за останні роки, яка вже спричинила евакуацію лікарень та 11 міст поблизу Афін. Пожежа, підсилена потужними поривами вітру, охопила значні території, знищуючи дерева, будинки та автомобілі. Грецька влада оголосила тривогу, оскільки вогонь швидко наближається до столиці.

Ситуація загострилася у понеділок, коли Служба цивільного захисту Греції наказала евакуювати низку міст на північному сході від Афін. Напередодні ввечері було евакуйовано історичне місто Марафон, де вогонь поширювався з неймовірною швидкістю. Речник сил цивільного захисту Василіс Ватракогіанніс заявив, що попри всі зусилля пожежників, вогонь продовжує неконтрольовано просуватися до Пентелі — району за 15 кілометрів від Афін.

Рано вранці понеділка було евакуйовано ще п’ять сіл та дві лікарні у Пентелі. Пожежа змусила вивезти пацієнтів із педіатричної та військової лікарень. На даний момент вісім осіб госпіталізовані з проблемами дихання. Полум’я вже перекинулося на гору Пентелі, що викликає додаткові побоювання щодо його поширення на столицю.

Загалом понад 500 пожежників борються з вогнем. Вони використовують сотні одиниць техніки, включаючи літаки та вертольоти, для стримування стихії. Близько 190 пожежників намагаються зупинити вогонь поблизу села Варнава, де вже постраждали кілька будинків.

У зв’язку з масштабом катастрофи, грецька влада відкрила Олімпійський стадіон в Афінах для тимчасового розміщення тисяч евакуйованих людей. Міністр цивільного захисту Греції попередив, що через спекотну погоду, сильні вітри та посуху, значна частина країни залишається під загрозою пожеж до середини серпня.

За прогнозами, у понеділок у районі Афін очікується температура до 39 градусів та вітер швидкістю понад 50 км/год. Це створює ідеальні умови для подальшого розповсюдження вогню.

Лісові пожежі стають дедалі частішими у Греції, яка страждає від наслідків зміни клімату. Вчені попереджають, що подібні катаклізми ставатимуть ще більш частими та руйнівними, якщо не вжити заходів для скорочення викидів парникових газів та підвищення рівня підготовленості до надзвичайних ситуацій.

НОВИНИ