Пошук
Close this search box.

Путін вводить новий закон про заборону смартфонів на фронті, військові реагують різко негативно

Президент Росії Володимир Путін

Президент Росії Володимир Путін. Фото: Александр Демьянчук/ТАСС

Президент Росії Володимир Путін підписав новий закон, який передбачає суворе покарання для солдатів, які використовують смартфони на фронті. Цей крок викликав широкий резонанс і гостру критику серед російських військових, які воюють в Україні, повідомляє «Новая газета».

Законопроєкт був оприлюднений минулого четверга на юридичному порталі російського уряду. Однак він залишився практично непоміченим через те, що Путін того ж дня підписав ще понад 50 законів, а головна увага громадськості була зосереджена на українському наступі на Курщині.

Російські військові блогери й експерти різко висміяли нововведення, назвавши його недоречним і таким, що не враховує реалії бойових дій. Серед критиків закону виступив Дмитро Рогозін, колишній глава «Роскосмосу» та екс-віце-прем’єр, відповідальний за оборонну промисловість.

«Через недоліки Міністерства оборони у забезпеченні надійного зв’язку, смартфони стали важливим інструментом комунікації на фронті», – заявив Рогозін на своєму каналі в Telegram.

Військові, опитані «Лентой», висловили своє невдоволення новим законом, зазначаючи, що смартфони є незамінними для обміну інформацією, координації дій та використання дронів. Деякі з них підкреслили, що карти, які надаються військовим, часто застарілі, тому смартфони використовуються для завантаження актуальних даних.

«Ніхто не буде поважати цей закон, а якщо й будуть покарання, то це будуть одиничні випадки», – цитує «Лента» командира взводу з позивним «Фенібут». Він додав, що гаджети стали невід’ємною частиною військової техніки і без них армія втратить значну частину своєї ефективності.

Експерти з військових питань також критикують законопроєкт. Військовий аналітик Кирило Михайлов зазначив, що заборона смартфонів на фронті може призвести до повного колапсу боєздатності російських військ. Його думку поділяє й Ян Матвєєв, який заявив, що смартфони є критично важливими для зв’язку і навігації.

Законопроєкт, підписаний Путіним, був ухвалений після затвердження Радою Федерації. Однак, за словами військових аналітиків, він може стати інструментом для посилення контролю командирів над підлеглими, але навряд чи суттєво вплине на ситуацію на фронті.

НОВИНИ