Пошук
Close this search box.

Польща підписала масштабний контракт з США на виробництво зенітно-ракетних установок Patriot

Фото: depositphotos

У понеділок Варшава підписала контракт на 1,13 мільярда євро з американською компанією Raytheon і польською групою Huta Stalowa Wola для виробництва 48 зенітно-ракетних установок Patriot. Цей крок спрямований на зміцнення оборони Польщі на тлі зростаючої загрози зі сходу.

Згідно з угодою, пускові установки M903 будуть виготовлятися в Польщі й надійдуть до польської армії в період з 2027 по 2029 роки. Підписання угоди відбулося за участю міністра оборони Польщі Владислава Косіняка-Камиша, який зазначив, що контракт є ключовим елементом у модернізації польських Збройних сил.

Контракт є частиною масштабної програми з переозброєння польської армії, яка набрала обертів через російське вторгнення в Україну. Польща, як сусідня держава і один із головних союзників України, цього року витратить на оборону понад 4% свого ВВП, що значно перевищує вимоги НАТО.

Поряд із придбанням установок Patriot, Польща активно закуповує військову техніку, зокрема у США та Південної Кореї, і планує збільшити чисельність своїх Збройних сил з 190 тисяч до 300 тисяч у найближчі роки. Лише минулого тижня Варшава підписала угоду зі США на закупівлю ракет AIM-120C AMRAAM на суму 855 мільйонів доларів.

На наступному тижні очікується підписання ще однієї великої угоди з Вашингтоном на придбання 96 бойових вертольотів AH-64E Apache на суму близько 9 мільярдів євро. Польща також уклала угоди з американськими компаніями Boeing і General Electric, які передбачають передачу технологій технічного обслуговування цих вертольотів польським підприємствам.

Крім цього, Польща готується отримати 1000 південнокорейських танків K2, що зробить її армію найбільш оснащеною танками в Західній Європі.

НОВИНИ