Пошук
Close this search box.

Лісова пожежа біля Афін: Трагедія, руйнування та героїзм рятувальників

Пожежа біля Афін

Пожежа біля Афін. Фото : ABACA / Abaca Press / Profimedia

Пожежа, яка спалахнула в неділю на північний схід від Афін, була повністю погашена лише через три дні. Під час цієї катастрофи загинула одна людина, десятки будинків були обвуглені, а величезна територія виявилася спустошеною.

Наразі активних лісових пожеж у столичному регіоні не зафіксовано, але офіційні особи залишаються на підвищеній готовності. «Ми продовжуємо розпилювати воду та підтримувати присутність у постраждалих районах», — заявив речник грецької пожежної служби у коментарі для ВВС.

Завдяки послабленню вітру та значним зусиллям рятувальників вдалося взяти полум’я під контроль. Однак, через поривчастий вітер і температуру, яка значно перевищує 30 градусів за Цельсієм, ризик нових пожеж залишається високим.

У результаті пожежі загинула 63-річна жінка, тіло якої було знайдено в магазині в місті Патіма Халандріу. Вогонь також знищив 40 470 гектарів землі, поранивши десятки людей, зокрема й пожежників. Тисячі жителів були змушені евакуюватися.

Величезна хмара диму, що нависала над Афінами, розсіялася у вівторок, проте небо залишилося туманним.

Грецька влада зараз оцінює збитки та готує програми компенсацій для постраждалих жителів і підприємств. До гасіння пожежі були залучені понад 700 пожежників, серед яких і міжнародні рятувальні команди, 199 пожежних машин та 35 літаків-водометів. На піку пожежі полум’я досягало висоти 25 метрів, а на понеділок вогонь поширився на 40 різних локацій.

Серед найбільш постраждалих районів — передмістя Неа Пентелі, Врілісія та Патіма Халандріу. У Врілісії, розташованій лише за 14 км від центру Афін, вогонь знищив будівлі та підприємства.

Прем’єр-міністр Кіріакос Міцотакіс скоротив свою відпустку, щоб особисто контролювати ситуацію. Після активації механізму спільного цивільного захисту ЄС, допомога Греції надійшла від таких країн, як Італія, Франція, Сербія, Іспанія, Чехія та Румунія, які надали літаки, персонал та інші ресурси для боротьби з пожежею.

НОВИНИ