Пошук
Close this search box.

Washingtonpost: США планують продати Ізраїлю зброю на суму 20 мільярдів доларів

Президент Джо Байден та прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху.Фото: Washingtonpost

Адміністрація Байдена схвалила угоду по продажу винищувачів F-15, ракет класу «повітря-повітря» та боєприпасів, однак більшість з них надійде до Ізраїлю не раніше 2026 року.

На фоні затяжного конфлікту між Ізраїлем та Газою адміністрація президента США Джо Байдена затвердила масштабну угоду про постачання зброї Ізраїлю на суму близько 20 мільярдів доларів. Очікується, що угода буде реалізована протягом кількох років, при цьому більшість постачань розпочнеться не раніше 2026 року.

Склад угоди

Згідно з повідомленням, надісланим до Конгресу, у пакет постачання входять:

  • Винищувачі F-15.
  • 120-мм танкові боєприпаси.
  • Тактичні транспортні засоби.
  • Зенітні ракети AMRAAM.
  • Міномети.

Терміни постачання

Тактичні машини та близько 50 000 мінометних снарядів надійдуть починаючи з 2026 року. Очікується, що наступного року в Ізраїль прибуде більше 32 000 120-мм танкових снарядів. Винищувачі F-15, а також постачання для модернізації існуючих винищувачів Ізраїлю почнуть надходити у 2029 році, і їх вартість складе близько 18,82 млрд доларів.

Позиція США

Госдепартамент США підтвердив, що ці поставки відповідають цілям забезпечення безпеки Ізраїлю. “Сполучені Штати віддані безпеці Ізраїлю, і для національних інтересів США життєво важливо допомогти Ізраїлю у розвитку та підтримці сильного потенціалу для самооборони”, — йдеться в заяві Госдепартаменту.

Переговори про припинення вогню

Об’явлення про продаж зброї прозвучало на фоні зменшення надій на досягнення припинення вогню в секторі Газа. Очікується, що заплановані на четвер переговори, які можуть відбутися в Досі, Катарі або Каїрі, не принесуть швидкого результату.

Загострення конфлікту

Нещодавно напруження зросло після вбивств лідерів воюючих угруповань, пов’язаних з Іраном. Ізраїльський авіаудар убив командира Хезболли Фуада Шукра в Бейруті, а в Тегерані політичний лідер ХАМАС Ісмаїл Ханія був убитий вибухом.

Відповідь США

ВМС США направили додаткові кораблі в східну частину Середземного моря для допомоги в захисті Ізраїлю від можливого нападу Ірану. Адміністрація Байдена продовжує постачання зброї до Ізраїлю на фоні напруження всередині Демократичної партії щодо військових дій Ізраїлю.

Джерело: Washingtonpost

НОВИНИ