Пошук
Close this search box.

Чеченські війська під вогнем критики: провал операції в Курську викликав хвилю обурення серед російських військових блогерів

Солдати батальйону «Ахмат». ФОТО: Фотоагентство «Коммерсантъ»

Солдати батальйону «Ахмат». Фото: «Коммерсантъ»

Після провалу операції в Курській області, чеченські війська спецназу «Ахмат», під командуванням Рамзана Кадирова, стали мішенню для провоєнних російських блогерів. У той час як Кадиров і його генерал Апті Алаудінов стверджують, що їхні сили завдали значних втрат українській армії, ці заяви не переконали російське військове співтовариство.

Блогери, які підтримують війну, звинувачують чеченців у дезертирстві, непокорі та навіть співпраці з українськими військами, що сприяло просуванню української армії в глиб російської території. Зокрема, за повідомленням Telegram-каналу, пов’язаного з російськими спецслужбами, підрозділи «Ахмат» нібито залишили свої позиції при перших ударах українських військ, що дозволило противнику легко просунутися в прикордонних районах.

Критика на адресу чеченських підрозділів продовжує наростати, і деякі коментатори навіть дозволяють собі ісламофобські випади, піддаючи сумніву готовність сил Кадирова до реальних бойових дій. Блогер Юрій Котенок саркастично зазначив, що «ТікТок-батальйони Кадирова» не виявилися серед полонених, оскільки трималися осторонь від поля бою.

Незважаючи на різкі звинувачення, сам Кадиров відкидає будь-які підозри у зраді чи дезертирстві. Він стверджує, що його війська успішно знищили українську військову колону і захопили натівську техніку. Однак, ці заяви не співпадають з інформацією Міністерства оборони України, яке повідомило про взяття в полон кількох членів сил «Ахмат».

Експерти зазначають, що публічна критика чеченських підрозділів є значною, але малоймовірно, що вона завдасть серйозної шкоди репутації Рамзана Кадирова в Кремлі. Чеченський лідер завжди знаходив спосіб перетворити ситуацію на свою користь, і цього разу він, ймовірно, знову зможе уникнути серйозних наслідків.

Втім, за словами північнокавказького аналітика Гарольда Чемберса, іншим командирам, таким як Апті Алаудінов, може бути складніше уникнути відповідальності за провал операції в Курській області.

НОВИНИ