Пошук
Close this search box.

СБУ ліквідувала мережу російських агентів, очолювану екс-охоронцем Януковича

Служба безпеки України (СБУ)

Служба безпеки України (СБУ) у середу оголосила про успішне знешкодження ймовірної мережі російських агентів, які збирали інформацію про спецслужби та громадських діячів України. За інформацією, поширеною агентством Уніан, очолював цю мережу колишній начальник охорони екс-президента Віктора Януковича, який втік до Москви після революційних подій зими 2014 року.

Основним агентом цієї шпигунської мережі був 48-річний Дмитро Іванцов, який свого часу займав пост керівника охорони Януковича і супроводжував його під час втечі до Росії. За даними СБУ, Іванцов був завербований російськими спецслужбами ще під час служби у Януковича, а після анексії Криму перейшов на службу до Федеральної служби безпеки Росії (ФСБ).

Слідчі встановили, що Іванцов активно співпрацював із ФСБ, залучивши до шпигунської діяльності свого колишнього заступника Романа Лапу, який наразі діє в Севастополі. Також до мережі входив ще один колишній співробітник часів Януковича, який зараз є діючим військовослужбовцем Нацгвардії України. Цей 46-річний чоловік, який у минулому працював водієм Іванцова, проживає у Києві і використовував свої зв’язки в органах безпеки для отримання внутрішньої інформації.

Підозрюваного, який діяв у Києві, затримали під час облави. В його будинку було вилучено комп’ютери та електронні пристрої. Йому висунули звинувачення у державній зраді, за що передбачено до 15 років позбавлення волі.

Іванцова та Лапу, які наразі перебувають за межами України, можуть бути звинувачені у державній зраді в умовах воєнного стану та в організації злочинного угруповання. Слідство також встановило, що Іванцов передав ФСБ секретні плани дій на випадок загрози президенту України, які він отримав під час роботи в Управлінні охорони та безпеки в Києві.

Ця операція СБУ стала черговим ударом по російській агентурній мережі в Україні, яка намагалася дестабілізувати ситуацію в країні в умовах триваючої війни з Росією.

НОВИНИ