Пошук
Close this search box.

Як Україна таємно підготувала неочікуване вторгнення на територію Росії

Президент Володимир Зеленський з Головнокомандувачем ЗСУ генералом Олександром Сірським,

Президент Володимир Зеленський з Головнокомандувачем ЗСУ генералом Олександром Сірським, Фото: Офіс Президента України

Україна засвоїла важливі уроки після невдалого літнього наступу минулого року і з найвищою секретністю підготувала нову операцію — вторгнення на територію Росії, яке зараз триває в Курській області. Про це повідомляє The New York Times, посилаючись на інформацію від українських військових.

Українські військові, які брали участь у наступі, були поінформовані про операцію лише за день до її початку, а старшим офіцерам повідомили про це лише за три дні. Заступник командира однієї з бригад підполковник Артем (прізвище не розголошується) розповів американським журналістам, що підготовка трималася в таємниці навіть від багатьох командирів.

Операція передбачала приховування бронетехніки в лісах, маскування пересувань військ під виглядом навчань і ночівлю солдатів у покинутих будинках прикордонних сіл. Мета полягала в швидкому прориві кордону та використанні місцевої географії, зокрема озер і боліт, для обмеження можливостей російських військ протидіяти наступу.

Після провалу минулого року, коли наступ було очікувано і успішно відбито російськими військами на півдні України, цього разу українська армія досягла повної оперативної раптовості. Російське командування не очікувало, що Україна атакуватиме територію Росії, що призвело до недостатньої підготовки оборонних ліній у Курській області.

Водночас, секретність операції вплинула і на українських цивільних, які проживали вздовж кордону з Росією. Їх не мали можливості попередити про наступ, і евакуацію довелося проводити в умовах швидкого реагування на російські обстріли.

Представник МЗС України заявив, що наступ на територію Росії є “законним” і припиниться лише тоді, коли Москва погодиться на “справедливий мир” і припинить вторгнення в Україну.

НОВИНИ