Пошук
Close this search box.

Український наступ на Курську область: союзники знали заздалегідь, але мовчать про деталі

82-а десантна бригада пройшла навчання у Великій Британії. Фото: Офіс Президента України

82-а десантна бригада пройшла навчання у Великій Британії. Фото: Офіс Президента України

Український наступ на Курську область Росії продовжує привертати увагу міжнародної спільноти, адже деталі операції залишаються покритими таємницею. В інтерв’ю для The Independent головний радник президента Володимира Зеленського, Михайло Подоляк, заявив, що “партнерські сили” були заздалегідь поінформовані про цю операцію. Проте, офіційні джерела з боку союзників не підтвердили цієї інформації.

Хоча ключові західні країни, які підтримують Україну, не дали чіткої відповіді на питання щодо їхньої обізнаності про наступ, Подоляк натякнув, що Україна не могла б діяти без схвалення своїх партнерів. Він зазначив, що операції подібного масштабу вимагають “елемента несподіванки” та відбуваються на локальному рівні, але водночас проводяться консультації з союзниками, хоча й не публічно.

Щодо використання західного озброєння, Подоляк підтвердив, що Велика Британія зберігає заборону на використання ракет Storm Shadow для ударів по глибокій території Росії. Проте, колишній міністр оборони Великої Британії, сер Бен Воллес, раніше заявляв, що інше озброєння може використовуватись всередині Росії, і ця позиція залишається незмінною.

Бої на Курщині тривають: евакуація та мобілізація сил

На тлі вторгнення українських військ, виконувач обов’язків губернатора Курської області, Олексій Смирнов, наказав про обов’язкову евакуацію міста Глушково. У відповідь на дії української армії російська влада оголосила надзвичайний стан у сусідній Бєлгородській області.

Український Генштаб вирішив підсилити наступ, направивши до Курська дві десантні бригади. За оцінками військових аналітиків, загалом український експедиційний корпус у цьому регіоні налічує близько шести бригад, підтримуваних артилерією та спецназом.

Планування під покровом таємниці: удар по авторитету Росії

Газета New York Times повідомляє, що український наступ у Курській області був ретельно спланований у найсуворішій секретності. Про операцію знали лише вузьке коло командирів, і навіть рядові солдати дізналися про неї лише за день до її початку. Підготовка включала маскування техніки та солдатів, що дозволило досягти елементу несподіванки.

Українська влада швидко евакуювала цивільних із прикордонних районів у відповідь на бомбардування з боку Росії. Підполковник Артем, один із командирів операції, заявив, що мета наступу була досягнута: “Це удар по авторитету Росії. Ми створили буферну зону в цій країні.”

Наразі залишається невідомим, які стратегічні цілі переслідує Україна в Курській області, але очевидно, що цей наступ є значним викликом для Росії та її позицій у регіоні.

НОВИНИ