Пошук
Close this search box.

Скандал у Австралії: Скасування концерту піаніста через критику Ізраїлю викликало обурення

піаніст Джейсон Гілхем

піаніст Джейсон Гілхем

Мельбурнський симфонічний оркестр опинився в центрі скандалу після скасування концерту відомого британсько-австралійського піаніста Джейсона Гілхема, який виступив з критикою військової кампанії Ізраїлю в Газі. Скасування, яке відбулося у четвер, було визнано помилковим самим оркестром, повідомляє AFP.

Під час свого виступу в неділю Гілхем присвятив одну зі своїх композицій «журналістам з Гази», зазначивши, що деякі з них стали жертвами «цілеспрямованих убивств» з боку ізраїльських військових. У відповідь на це оркестр оперативно скасував його наступний концерт, запланований на четвер, заявивши, що сцена не повинна використовуватися для вираження особистих політичних поглядів. При цьому оркестр підкреслив високий професіоналізм Гілхема, назвавши його «одним із найкращих піаністів свого покоління».

Однак після хвилі критики оркестр був змушений вибачитися за своє рішення, визнавши, що скасування концерту було помилковим. Попри це, керівництво повторило свою позицію щодо недоречності політичних висловлювань на сцені та підтвердило скасування концерту з міркувань безпеки.

Музиканти Австралії через свою спілку — Music, Entertainment and Arts Alliance — розкритикували оркестр, звинувативши його в надмірній реакції. Вони наголосили, що «музика та мистецтво завжди існують у політичному та соціальному контексті».

Нагадаємо, що за даними Комітету захисту журналістів, за десять місяців конфлікту в Газі було вбито 113 журналістів. Ізраїльські військові заявляють, що не націлюються спеціально на журналістів, але залишають за собою право атакувати прихильників ХАМАСу, які відповідальні за криваві напади на Ізраїль 7 жовтня, що призвели до початку війни.

НОВИНИ