Пошук
Close this search box.

Конституційний референдум в Арізоні: Верховний суд дозволяє термін “ненароджена людина” у дискусіях про аборти

Жінка тримає плакат на протесті проти репродуктивних прав у Скоттсдейлі, штат Арізона, США Фото: Кейтлін О’Хара/ Reuters

Жінка тримає плакат на протесті проти репродуктивних прав у Скоттсдейлі, штат Арізона, США Фото: Кейтлін О’Хара/ Reuters

Верховний суд Арізони ухвалив резонансне рішення, що дозволяє використовувати термін “ненароджена людина” в офіційних матеріалах, які готують виборців до референдуму щодо прав на аборти. Це рішення стало черговим кроком у запеклих дебатах про аборти в США і може вплинути на результат голосування, яке відбудеться в листопаді, повідомляє Reuters

Жителі Арізони мають визначити, чи закріплювати право на аборт у Конституції штату. За чинним законодавством, аборти дозволені до моменту, коли плід стає життєздатним поза утробою матері, що зазвичай настає на 23-24 тижні вагітності.

Рішення суду стало перемогою для республіканських законодавців, які наполягали на включенні терміну “ненароджена людина” у виборчі брошури, що інформують громадян про питання референдуму. Верховний суд постановив, що цей термін не порушує принципу неупередженості.

Громадська коаліція “Арізона за доступ до абортів”, яка лобіювала референдум, висловила своє розчарування таким рішенням. Вони попереджають, що використання подібних термінів може вплинути на об’єктивність виборців і посилити поділ у суспільстві.

Дебати про аборти в Арізоні загострилися після того, як Верховний суд США у 2022 році скасував федеральний захист права на аборти. Це рішення викликало обурення і стало предметом активних політичних дискусій. Дональд Трамп, кандидат у президенти від Республіканської партії, навіть заявив, що закони штату “зайшли надто далеко”.

Після кількох політичних битв у Арізоні аборти наразі дозволені до 15-го тижня вагітності. Однак листопадовий референдум може змінити правила гри, не тільки в Арізоні, але і в національному масштабі, адже аналогічні голосування пройдуть в інших штатах, що відіграватимуть ключову роль на виборах до Конгресу та в президентській кампанії 2024 року.

НОВИНИ