Пошук
Close this search box.

Корупція в енергетиці: організовану групу викрито на розкраданнях під час закупівлі трансформаторів-нові подробиці

Фото: НАБУ

Викриття корупційної схеми

Як повідомляє Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) та Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) розкрили організовану злочинну групу, що заволоділа коштами АТ «Харківобленерго» через корупційні закупівлі енергетичного обладнання. Ця схема діяла у період з квітня по вересень 2021 року. Ми раніше висвітлювали подібні корупційні випадки у сфері енергетики.

Суть корупційної схеми

Керівник АТ «Харківобленерго» забезпечив перемогу у тендерах двох «потрібних» компаній для закупівлі 11 904 одиниць трансформаторного обладнання та 79 425 електровимірювальних приладів. Вартість цих закупівель була завищена на 132,5 мільйона гривень, при цьому ціни окремих компонентів були підняті у п’ять разів.

Співучасники схеми

У реалізації корупційної схеми брали участь керівник відділу Харківської торгово-промислової палати та оцінювач, які сприяли формуванню завищеної очікуваної вартості закупівель на користь майбутніх переможців. Це дозволило значно збільшити прибутки від схеми.

Збитки та зупинка схеми

Протягом 2021-2022 років, внаслідок часткового виконання договору на постачання трансформаторів та лічильників за завищеними цінами, АТ «Харківобленерго» зазнало збитків на суму 12,5 мільйона гривень. Введення режиму воєнного стану та надання компанії гуманітарної допомоги від українських підприємств та міжнародних організацій змусило учасників схеми відкласти заволодіння рештою суми у 120 мільйонів гривень.

Після проведення процесуальних дій детективами НАБУ в АТ «Харківобленерго» на початку 2023 року учасники схеми вирішили повністю зупинити реалізацію плану і не продовжувати виконання договору.

Підозрювані у справі

На даний момент повідомлено про підозру наступним особам:

  • В.о. голови правління АТ «Харківобленерго» (2020-2024 рр.);
  • Керівнику відділу матеріального забезпечення АТ «Харківобленерго»;
  • Керівнику відділу Харківської торгово-промислової палати;
  • Приватному оцінювачу;
  • Керівнику комерційного підприємства.

Раніше про цю корупційну схему повідомляли: TimeUkraineIsrael.

НОВИНИ