Пошук
Close this search box.

Ізраїль наказав евакуювати населення з двох раніше визначених безпечних гуманітарних зон у Газі

Переміщені палестинці ховаються на кладовищі. Фото Hatem Khaled/ Reuters

Переміщені палестинці ховаються на кладовищі. Фото Hatem Khaled/ Reuters

У черговій ескалації конфлікту ізраїльські військові в п’ятницю наказали евакуювати дві зони на півдні та в центрі Гази, які раніше були визначені як безпечні гуманітарні зони. Це рішення було ухвалено після того, як ізраїльські сили заявили, що бойовики ХАМАС використовували ці райони як бази для запуску мінометів і ракет по Ізраїлю, повідомляє Reuters.

Армія Ізраїлю розповсюдила попереджувальні листівки та надіслала текстові повідомлення мешканцям північної частини Хан-Юніса та східної частини Дейр-ель-Балаха. Ці райони стали притулком для десятків тисяч палестинців, які тікали від інтенсивних бойових дій в інших частинах Гази.

“Попередження цивільним видано завчасно, щоб зменшити шкоду для мирного населення і дати їм можливість покинути зону бойових дій”, – зазначили у військовому відомстві.

Раніше армія повідомила про удар по району в Хан-Юнісі, звідки було здійснено ракетний обстріл по ізраїльському поселенню Кіссуфім. В результаті було виявлено зброю, зокрема переносні ракетні установки та вибухівку.

Ці нові попередження про евакуацію з’явилися на тлі переговорів у Досі, де учасники намагаються досягти угоди про припинення бойових дій у Газі та звільнення ізраїльських та іноземних заручників.

З початку ізраїльської кампанії у Газі після нападу ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня, більшість із 2,3 мільйона жителів Гази неодноразово переміщувалися. Навіть у тих районах, які визначалися як безпечні зони, повідомлялося про втрати серед цивільного населення через ізраїльські удари.

Ізраїль звинувачує ХАМАС та інших бойовиків у навмисному розміщенні своїх бійців у цивільних районах, але ХАМАС заперечує ці звинувачення.

Останнім часом бойові дії стали більш розрізненими, оскільки ХАМАС перейшов до партизанської тактики, використовуючи невеликі групи бойовиків для ударів, що ускладнює військове вирішення конфлікту.

НОВИНИ