Пошук
Close this search box.

Українські десантники оприлюднили відео неочікуваної операції в Курській області

Українські військові, Фото: Геня САВІЛОВ

Українські військові, Фото: Геннадій Савілов

У п’ятницю Повітряно-десантні війська України (ДШВ) оприлюднили перше відео, зняте під час їхньої операції на території Росії, в Курській області. Відео демонструє загальновійськову операцію, яка застала російських оборонців зненацька.

“Розмінування, прорив кордону, знищення оборонних рубежів противника, робота авіації, артилерії, взяття в полон. Перші години наступальної операції Сил оборони в Курській області Російської Федерації 6 серпня 2024 року – день, який увійде в історію російсько-української війни”, – заявили в ДШВ, повідомляє “Українська правда”.

Українські десантники підкреслили, що на початковому етапі операції вирішальну роль зіграли ретельна підготовка, планування, раптовість, моральний дух і інформаційна тиша. Хоча відео було відредаговане для драматичного ефекту, воно демонструє, що українські сили досягли того, що не вдалося зробити навіть російським військам на початку війни – провели загальновійськову операцію з залученням піхоти, механізованих підрозділів, артилерії, спецназу та авіації (зокрема безпілотників).

Це відзначив і колишній командувач американськими військами в Європі генерал Марк Хертлінг, коментуючи попередні кадри.

“З мого погляду, ця акція вражає. Вона демонструє ретельну підготовку, добре розроблений план маневру, використання загальновійськових засобів (піхота, механізовані сили, артилерія, ППО, інженери, зв’язок, повітряна координація – безпілотники – і логістика), хорошу оперативну безпеку та зв’язок між тактичним і стратегічним рівнями”, – зазначив він у своєму дописі у Twitter.

Хертлінг порівняв українське вторгнення в Курськ із рейдом Дуліттла часів Другої світової війни, який показав вразливість основних японських островів для американської повітряної атаки, коли японці цього найменше очікували.

В іншому відео, оприлюдненому у п’ятницю, українські десантники показали, як вони розбомбили пункт перетину кордону в Суджі, місті, яке є основним транзитним пунктом для російського газу, що постачається до Європи. На кадрах видно, як російські оборонці здаються безпілотникам, щоб уникнути загибелі.

Напередодні Верховний головнокомандувач ОЗС НАТО в Європі генерал Крістофер Каволі заявив, що Росія досі намагається сформулювати відповідь на операцію України в районі Курська, і наразі ця реакція була повільною та розрізненою.

“Росія все ще формулює свою відповідь на вторгнення України. Наразі це досить повільна та розпорошена реакція. Частково це через те, що в Росії немає чіткого розподілу влади. Міністерство оборони відповідає за військові дії в Україні, а не в Росії, правильно? Це питання має вирішувати МВС”, – сказав генерал у коментарі для “Голосу Америки”.

“По-друге, у Росії немає вільних сил, які вона може туди перекинути. Рівень залученості та навантаження на російські сухопутні сили в Україні дуже великий”, – додав він під час засідання Ради зовнішніх відносин НАТО.

Відповідаючи на запитання, Каволі зазначив, що, незважаючи на проблеми для українських сил, залучених до вторгнення, він вражений інноваціями, які Україна демонструє “військово, технічно та тактично”.

“Останніми роками було абсолютно чудово бачити, що Україна змогла досягти за допомогою близько 50 країн світу, які добровільно об’єдналися, щоб допомогти їм у боротьбі”, – додав він.

Скільки українських військ воює на території Росії?

Після початкового успіху вторгнення, яке стало повною оперативною несподіванкою, Генштаб України вирішив направити до Курська частини ще двох повітряно-десантних бригад – №82 і №95.

Військовий аналітик Forbes Девід Акс оцінив, що після цього підсилення український експедиційний корпус у Курську включає близько шести фронтових бригад, а також два окремі батальйони та підрозділи артилерії, розвідки, спецназу і безпілотників у підтримуючих ролях.

Деякі з цих підрозділів були перекинуті до Курська після їхнього виведення із зон бойових дій на сході України, що свідчить про намагання Генштабу скористатися початковим успіхом вторгнення.

“З огляду на те, що Україна вивела підрозділи з фронтів у Покровському, Торецькому та Часів Ярі – найскладніших ділянок лінії фронту – стає очевидним, що Україна не переслідує обмежених цілей у своїй операції в Курську”, – зазначив військовий аналітик Роб Лі.

Які саме військові цілі переслідує Україна, однак, поки що не зовсім зрозуміло. Речник МЗС України заявив, що наступ припиниться, якщо Росія прийме “справедливий мир”.

Головнокомандувач Збройних сил України генерал Олександр Сирський оголосив у четвер, що Україна створила військову адміністрацію на підконтрольних їй територіях Курської області.

Сирський також повідомив, що до четверга українські сили взяли під контроль 82 населені пункти та 1150 квадратних кілометрів у прикордонному районі Курської області Росії.

Зі свого боку, президент України Володимир Зеленський заявив у четвер, що українські війська повністю контролюють російське місто Суджа, хоча там ще тривають бої.

НОВИНИ