Пошук
Close this search box.

Росія прогнозує десятиліття санкцій та готується до життя в умовах економічної ізоляції

Президент Росії Володимир Путін

Президент Росії Володимир Путін. Фото: Александр Демьянчук/ТАСС

У п’ятницю високопоставлений представник МЗС Росії заявив, що економічні санкції, накладені Заходом на країну, ймовірно, залишатимуться в силі протягом десятиліть, навіть якщо конфлікт в Україні буде вирішено. Про це повідомляє Reuters.

Після вторгнення в Україну у лютому 2022 року Росія стала об’єктом найжорсткіших санкцій з боку Заходу, перевершивши навіть такі країни, як Іран і Північна Корея. Незважаючи на це, російська економіка показала зростання на 4,7% у першому півріччі 2024 року.

«Ця ситуація тягтиметься десятиліттями, незалежно від того, як розвиватимуться події в Україні», – заявив Дмитро Бірічевський, керівник департаменту економічного співробітництва МЗС Росії. Він підкреслив, що санкції є лише приводом для тиску на Росію, а їхньою справжньою метою є «нечесна конкуренція» з боку Заходу.

Ця заява пролунала під час круглого столу на тему «Санкції проти Росії – вперед до нескінченності?» в Москві. На ньому обговорювалися перспективи подальшого санкційного тиску та можливі стратегії для його обходу. Водночас у Росії ведуться дебати, чи варто вимагати пом’якшення санкцій або прийняти їх як нову довгострокову реальність.

Президент Росії Володимир Путін наголосив, що скасування санкцій буде однією з основних умов миру. Однак, у той час як багато російських бізнесменів невдоволені санкціями, вони бояться висловлювати відкритий протест, щоб не викликати незадоволення влади. Один із таких прикладів – мільярдер Олег Дерипаска, який нещодавно зіткнувся з негативною реакцією після того, як назвав війну «божевільною» і закликав до припинення вогню.

За словами Бірічевського, санкції змусили Росію переорієнтувати свою економіку, збільшуючи виробництво товарів, які раніше імпортувалися із Заходу. «У 1990-х ми думали, що можемо просто купувати все необхідне за нафтогазові доходи. Тепер ми змушені змінювати підхід», – зазначив він.

Однак російський чиновник також попередив, що санкційний тиск лише зростатиме, оскільки Захід продовжує знаходити нові способи впливу на російську економіку, включаючи тиск на торгових партнерів Росії.

Бірічевський додав, що Москва співпрацює з іншими санкційними державами, такими як Іран, Північна Корея та Венесуела, для створення міжнародної «антисанкційної» коаліції з метою протидії західному тиску.

НОВИНИ