Пошук
Close this search box.

Що, як Китай вторгнеться? Тайванський серіал «День нуль» піднімає болючі питання та викликає політичні суперечки

Прихильники "незалежного курсу" із плакатами "Тайвань - не Китай" вітають Ненсі Пелосі, Тайбей. Фото: Reuters.

Прихильники “незалежного курсу” із плакатами “Тайвань – не Китай” вітають Ненсі Пелосі, Тайбей. Фото: Reuters.

Цими вихідними на бульварі перед президентським палацом у Тайбеї знімальні групи відтворювали найгірший кошмар Тайваню — сценарій, у якому Китай здійснює вторгнення на острів. Актори та масовка зображували один із можливих проявів хаосу: протест, що переростає у насильство та кровопролиття.

Ця сцена стала частиною зйомок нового тайванського телесеріалу «День нуль», який розповідає про спробу Китаю захопити демократично керовану острівну державу. Пекін давно заявляє про свої претензії на Тайвань і закликає острів до мирного прийняття китайського суверенітету. Лідер Китаю Сі Цзіньпін неодноразово підкреслював, що не виключає можливості застосування сили для поглинання Тайваню.

Хоча прем’єра «Дня нуль» запланована лише на наступний рік, серіал уже викликав палкі дебати в Тайвані після виходу трейлера. Прихильники серіалу стверджують, що він може спровокувати необхідні обговорення загрози з боку Китаю. Однак критики, більшість із яких належать до про-китайської опозиції, звинувачують проєкт у розповсюдженні паніки та пропаганді на користь уряду, повідомляє The New York Times.

Критики, зокрема, стверджують, що серіал є ніби рекламною кампанією правлячої Демократичної прогресивної партії, яка відкидає претензії Пекіна на Тайвань. Вони вказують на те, що серіал отримав державне фінансування, а для зйомок були надані військові бази та президентський палац.

Джо Шо-конг, впливовий політик від КМТ (Гоміньдану) і кандидат на посаду віце-президента на виборах у січні, є одним із найгучніших критиків серіалу. Він звинувачує уряд у використанні державної влади для пропаганди на користь Демократичної прогресивної партії та називає серіал «еквівалентом передвиборчої реклами».

Однак Ло Гін-цзім, один із режисерів «Дня нуль», підкреслює, що отримання урядових грантів для кіно- та телевиробництва є звичною практикою в Тайвані, і запевняє, що уряд не впливав на художній напрям серіалу. Ло також зазначає, що на його рішення взяти участь у проєкті вплинула російська агресія в Україні, яка, на його думку, може слугувати потенційним прикладом для дій Китаю щодо Тайваню.

Серіал «День нуль» має на меті показати, як звичайні жителі острова могли б сприйняти можливе вторгнення Китаю і як вони могли б опинитися під впливом потужної хвилі дезінформації, що поширюється про-китайськими каналами в соціальних мережах.

У той час, як Китай останніми роками значно посилив свою агресивну риторику щодо Тайваню, погрози на його адресу лунають дедалі частіше, включаючи заяву на минулому тижні про те, що Китай «більш здатний, ніж будь-коли» завершити «возз’єднання» острова.

НОВИНИ