Пошук
Close this search box.

Фільм «Дженін-2» Мухаммада Бакрі заборонено до показу в Хайфі та Яффо

Мухаммад Бакрі.Фото: allocine

Заборона показу у Хайфі та Яффо

Ізраїльська поліція вдруге заборонила показ фільму Мухаммеда Бакрі «Дженін, Дженін». Показ, що мав відбутися в театру «Аль-Сарая» в Яффо, скасовано після того, як раніше було скасовано подання в Хайфі. Заборона пояснюється звинуваченнями в тому, що фільм нібито «настроює громадськість проти солдатів ЦАХАЛа».

Перші дії поліції

Показ у Хайфі мав відбутися в клубі партії ХАДАШ, але після численних протестів організатори були викликані на слухання в поліцію. За підсумками бесіди поліція видала наказ про закриття клубу на час проведення показу. У Яффо, показ фільму в клубі «Аль-Сарая» також був скасований після допиту директора театру Махмуда Абу Аріша.

Раніше заборонений фільм

Перший фільм Бакрі «Дженін, Дженін» був заборонений в Ізраїлі раніше. Фільм розповідає про події 2002 року, коли Дженін був оголошений закритою воєнною зоною після хвилі терактів. Бакрі зафіксував мирну демонстрацію, яка переросла в стрілянину з боку солдатів.

Реакція театру та політичних діячів

У заяві театру «Аль-Сарая» зазначено, що поліція перешкоджає показу фільму без рішення суду. Директор театру Абу Аріш підкреслив, що заборона є грубим порушенням свободи слова і політичним переслідуванням.

Мухаммед Бакрі прокоментував ситуацію, звинувативши ізраїльський уряд у відмові від демократії під управлінням правих. Він зазначив, що фільм містить свідчення про важкі часи в операції липня 2023 року та переслідування його попередньої роботи.

Позиція Шая Гліка та Мікі Зохара

Шай Глік, генеральний директор «Bezelmo», підтримав заборону показу, стверджуючи, що фільм є антисемітським і не повинен демонструватися в Ізраїлі. Міністр культури Мікі Зохар також засудив спроби підбурювання суспільства та пообіцяв перегляд можливості припинення фінансування театру, де планувався показ.

Джерело: N12

НОВИНИ