Пошук
Close this search box.

Правозахисники попереджають: Монголія може стати “співучасником”, якщо не заарештує Путіна

Володимир Путін прибув з державним візитом до Монголії (Фото: Natalia Gubernatorova / AFP

Володимир Путін прибув з державним візитом до Монголії Фото: Natalia Gubernatorova / AFP

Президент Росії Володимир Путін, на арешт якого Міжнародний кримінальний суд (МКС) видав ордер, спокійно прибув до Монголії з офіційним візитом. Це викликало занепокоєння правозахисників, які вказують на можливі наслідки для країни, якщо вона не виконає свої міжнародні зобов’язання, пише Politico.

Згідно з міжнародним правом, Монголія, як держава-учасниця МКС, повинна співпрацювати з Судом і виконувати його рішення. Європейський Союз і Україна вже нагадали Монголії про це зобов’язання. Водночас російські офіційні особи заявили, що їх “не хвилює” візит Путіна до цієї країни.

Ордер МКС, виданий у березні 2023 року, звинувачує Путіна у військових злочинах, пов’язаних із незаконною депортацією українських дітей з окупованих територій України до Росії. Попри це, наразі немає жодних ознак того, що Монголія має намір заарештувати Путіна.

Якщо Монголія не виконає своїх зобов’язань, її можуть притягнути до відповідальності за порушення міжнародного права. “Монголія, безсумнівно, буде переслідувана Міжнародним кримінальним судом за порушення зобов’язань щодо співпраці”, — сказав Тамаш Хоффманн, старший науковий співробітник Будапештського інституту правових досліджень. Однак, серйозних наслідків для Монголії, таких як санкції, скоріш за все, не буде.

Алтантуя Батдордж, виконавчий директор Amnesty International Mongolia, попереджає: “Захист втікача від міжнародного правосуддя означатиме не лише перешкоджання правосуддю. Якщо Монголія запропонує навіть тимчасовий притулок президенту Путіну, вона фактично стане співучасником у забезпеченні безкарності за деякі з найсерйозніших злочинів згідно з міжнародним правом.”

Монголія, хоча й має тісні торговельні зв’язки з Росією, є членом МКС, який передбачає обов’язкове виконання ордерів на арешт. Це робить її відповідальною за арешт Путіна, як тільки він опиниться на її території.

Попри виданий ордер, Путін майже півтора року уникав поїздок до країн, які є членами МКС. Однак, у травні він відвідав Китай, у червні — Північну Корею, а у серпні — Азербайджан, жодна з цих країн не є учасницею МКС.

НОВИНИ