Пошук
Close this search box.

ООН: В Ірані в 2024 році стратили понад 400 осіб, серед них 15 жінок

оон

У 2024 році кількість страт в Ірані перевищила 400 осіб, включаючи 15 жінок, про що повідомили експерти ООН. Їхню особливу стурбованість викликало різке зростання кількості страт у серпні. За даними ООН, у цьому місяці було страчено щонайменше 81 людину, що вдвічі більше порівняно з липнем, коли було зафіксовано 45 страт.

Група незалежних експертів, до якої входять шість спеціальних доповідачів та п’ять членів Робочої групи ООН з питань дискримінації жінок і дівчат, зазначила, що майже половина з цих страт у серпні стосувалися злочинів, пов’язаних з наркотиками. Вони наголосили, що такі страти порушують міжнародні стандарти, оскільки Міжнародний пакт про громадянські та політичні права, учасником якого є Іран, обмежує застосування смертної кари лише до найтяжчих злочинів, таких як умисне вбивство.

ООН неодноразово закликала Іран запровадити мораторій на страти та врешті скасувати смертну кару. Проте, починаючи з 2021 року, кількість страт за злочини, пов’язані з наркотиками, в Ірані різко зросла, попри прийняття змін до закону, спрямованих на обмеження використання смертної кари за цей вид злочинів.

Правозахисні організації звинувачують іранську владу у використанні смертної кари як засобу залякування, особливо на тлі протестного руху, що почався після смерті Махси Аміні, 22-річної іранської курдки, яка загинула у вересні минулого року під час перебування під вартою через порушення суворого кодексу одягу.

НОВИНИ