Пошук
Close this search box.

Норвегія встановила новий рекорд з реєстрації електромобілів: протилежна тенденція до Європи

Tesla Model Y

Tesla Model Y

Норвегія встановила новий світовий рекорд у серпні, коли понад 94% усіх зареєстрованих автомобілів у країні були електромобілями. Ця тенденція різко контрастує з Європою, де продажі електромобілів знижуються. Основним драйвером зростання в Норвегії стала модель Tesla Model Y, повідомляє AFP .

За даними Норвезької ради дорожнього руху (OFV), минулого місяця 10 480 із 11 114 нових автомобілів, зареєстрованих у Норвегії, були електричними моделями, що складає 94,3% від загальної кількості. Попередній рекорд, встановлений у січні, становив 92% реєстрацій електромобілів.

Tesla Model Y зайняла перше місце серед зареєстрованих автомобілів у серпні, склавши 18,8% від усіх продажів. За нею слідують Hyundai Kona, Nissan Leaf, Volvo EX30 і Skoda Enyaq.

З початку року в Норвегії зареєстровано 68 435 електромобілів, що дорівнює 87% усіх нових автомобілів, зареєстрованих у країні.

«Жодна інша країна в світі не наближається до Норвегії в гонці за електромобілями. Якщо ця тенденція збережеться, ми незабаром досягнемо нашої мети мати повністю вільний від викидів автопарк у 2025 році», – зазначив директор OFV Ойвінд Солберг Торсен.

Цей значний успіх Норвегії контрастує з Європою, де через високі ціни та недостатню інфраструктуру зарядних станцій продажі електромобілів залишаються позаду гібридних моделей. У серпні частка дизельних і бензинових автомобілів у Норвегії становила лише 2% від усіх реєстрацій. Для порівняння, дані ACEA показують, що в липні електромобілі складали лише 12,1% продажів нових автомобілів у Європейському Союзі, поступаючись бензиновим (33,4%), гібридним моделям (32%) та дизельним автомобілям (12,6%).

Незважаючи на те, що Норвегія є великим виробником нафти і газу, країна прагне до 2025 року повністю перейти на продаж автомобілів з нульовим рівнем викидів, що на 10 років випереджає плани ЄС.

НОВИНИ