Пошук
Close this search box.

Путін заявляє, що вторгнення України в Курську область не вплинуло на просування в Донбасі

Президент Росії Володимир Путін бере участь у пленарному засіданні Східного економічного форуму у Владивостоці, Росія, 5 вересня 2024 р. Фото: В’ячеслав Вікторов/Reuters

Президент Росії Володимир Путін бере участь у пленарному засіданні Східного економічного форуму у Владивостоці, Росія, 5 вересня 2024 р. Фото: В’ячеслав Вікторов/Reuters

Президент Росії Володимир Путін у четвер заявив, що українське вторгнення в Курську область не зупинило російський наступ у Донбасі, а навпаки, послабило оборону України вздовж фронту, що допомогло московським силам, повідмляє Reuters.

Під час виступу на Східному економічному форумі у Владивостоці Путін заявив, що російські війська витісняють українських солдатів з Курської області, де 6 серпня було здійснено найбільшу атаку на Росію з часів Другої світової війни.

За словами Путіна, переміщення великої кількості добре підготовлених підрозділів України до кордону з Росією ослабило її оборону та прискорило російське просування на сході України.

«Метою ворога було викликати в нас занепокоєння та перенаправити війська з одного напрямку на інший, щоб зупинити наш наступ на ключових ділянках, насамперед у Донбасі. Чи спрацювало це? Ні», – заявив Путін. «Передислокація великих та добре навчених підрозділів до наших кордонів ослабила їхні позиції, а наші війська прискорили наступ».

Він також підкреслив, що ситуація стабілізувалася, і Росія починає витісняти українські війська з Курської області. Основною метою Росії, за його словами, є повне захоплення Донбасу.

Путін зазначив, що російські війська швидше захоплюють території на сході України, а рівень мобілізації в Росії зростає. Просування в напрямку міста Покровськ названо успішним.

Незважаючи на репутаційний удар через атаку на Курськ, російські офіційні особи стверджують, що це було однією з найбільших тактичних помилок Києва, оскільки вона зв’язала значні сили України без особливої стратегічної вигоди.

Зі свого боку, президент України Володимир Зеленський заявив, що цей напад був спробою перенести війну на територію Росії, щоб змусити Путіна до переговорів та створити буферну зону для захисту сусідньої Сумщини.

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський зазначив, що одним із завдань атаки на Курськ було відвернення російських сил від інших напрямків, зокрема біля Покровська та Курахового.

НОВИНИ