Пошук
Close this search box.

Республіканці в Конгресі США різко критикують виведення військ з Афганістану

Похорон загиблого в Афганістані американського військового. Фото: 1stLt. Mark Andries/U.S. Marine Corps/Handout/REUTERS

Похорон загиблого в Афганістані американського військового. Фото: 1stLt. Mark Andries/U.S. Marine Corps/Handout/Reuters

Республіканці Палати представників США готуються оприлюднити доповідь, у якій різко критикують президента-демократа Джо Байдена за провали під час хаотичного виведення американських військ з Афганістану у серпні 2021 року. Про це повідомляє Reuters.

У доповіді стверджується, що уряд Вашингтона запізнився з евакуацією мирних громадян, видавши відповідний наказ лише 16 серпня. Також зазначається недостатня координація між урядовими відомствами США та чиновниками в Афганістані, а документація для евакуації афганських цивільних, що мали право на виїзд, була підготовлена неналежним чином.

Доповідь є результатом трирічного розслідування під керівництвом конгресмена-республіканця Майкла Маккола, голови комітету з міжнародних справ Палати представників. Маккол направив три повістки держсекретарю США Ентоні Блінкену з вимогою надати особисті свідчення.

Висновок доповіді: “Міжнародна репутація США серйозно постраждала після того, як ми покинули наших афганських союзників напризволяще перед талібами. Моральний збиток для американських ветеранів залишає чорну пляму на спадщині цього уряду”.

Тема виведення військ стала особливо політизованою напередодні президентських виборів у США 5 листопада. Минулого місяця колишній президент Дональд Трамп, республіканський кандидат, під час кампанії вшанував пам’ять загиблих військових на Арлінгтонському національному кладовищі та неодноразово критикував Байдена і віцепрезидентку Камалу Гарріс за трагедію на аеропорту Кабула, називаючи їх особисто відповідальними за жертви.

Демократи ж наполягають, що частина відповідальності за хаотичний кінець війни лежить на Трампі, який уклав угоду з талібами у 2020 році. Республіканці, зі свого боку, стверджують, що Байден міг скасувати або змінити угоду.

НОВИНИ