Пошук
Close this search box.

ЄС має “достовірну інформацію” про постачання Іраном ракет Росії

Європейський Союз заявляє, що його союзники мають “достовірні докази” щодо постачання Іраном балістичних ракет Росії. Про це у понеділок повідомив представник Європейської комісії Петер Стано, передають AFP і Reuters.

“Ми розглядаємо це питання разом із державами-членами, і якщо інформація підтвердиться, це буде суттєвою ескалацією підтримки Іраном незаконної війни Росії проти України”, – заявив Стано.

Він також підкреслив, що ЄС завжди дотримувався чіткої позиції щодо агресії Росії: “Європейський Союз готовий швидко реагувати в координації зі своїми міжнародними партнерами, запровадивши нові й суттєві санкції проти Ірану”.

Кремль не спростував звинувачення Заходу щодо постачання Іраном ракет, зазначивши, що Росія будує свої відносини з Тегераном на основі власних інтересів, зокрема у “найчутливіших” сферах.

“Подібна інформація не завжди відповідає дійсності. Іран – це важливий партнер для нас. Ми розвиваємо торговельні й економічні відносини, співпрацюємо у всіх можливих напрямках, включно з найчутливішими”, – прокоментував речник Кремля Дмитро Пєсков.

Згідно з публікацією Wall Street Journal, США проінформували своїх європейських союзників про постачання Іраном Росії ракет із короткою дальністю дії в період, коли Москва активізувала атаки на українські міста та інфраструктуру.

Вашингтон та європейські партнери неодноразово попереджали, що такі дії матимуть серйозні наслідки для Ірану, який уже перебуває під жорсткими санкціями Заходу.

США та ЄС раніше ввели санкції проти іранських виробників безпілотників, що постачаються Росії. Після вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року Тегеран почав постачати Москві дрони Shahed.

Представник Корпусу вартових ісламської революції Фазлолла Нозарі назвав заяви про постачання ракет “психологічною війною”.

Минулої п’ятниці США наголосили, що будь-яке постачання Іраном балістичних ракет Росії означатиме значну ескалацію у війні проти України.

НОВИНИ