Пошук
Close this search box.

США, Німеччина, Франція та Велика Британія запровадили нові санкції проти Ірану через продаж ракет Росії

авіакомпанія

У вівторок Сполучені Штати, Німеччина, Франція та Велика Британія оголосили про нові санкції проти Ірану, зокрема в авіаційній сфері, через ймовірний продаж балістичних ракет Росії. Іран, своєю чергою, категорично заперечив будь-які поставки та засудив звинувачення як «неприємну пропаганду».

США спільно з союзниками запровадили санкції проти шести іранських компаній, що виробляють безпілотники та балістичні ракети, які нібито постачаються Росії згідно з угодою кінця 2023 року. Крім того, санкції торкнуться десяти керівників і співробітників цих компаній. До списку також потрапила іранська авіакомпанія Iran Air. Міністерство фінансів США повідомило, що міжнародні партнери планують вжити заходів, щоб заборонити Iran Air здійснювати діяльність на їхній території.

Держсекретар США Ентоні Блінкен під час пресконференції в Лондоні заявив, що Росія вже отримала ці ракети і, ймовірно, використає їх проти України найближчими тижнями. Блінкен також зауважив, що десятки російських військових проходили навчання в Ірані щодо використання балістичних ракет Fath-360 із дальністю 120 кілометрів.

Велика Британія в рамках нових санкцій оголосила про припинення всіх прямих авіарейсів з Іраном. Міністр транспорту Великобританії Луїза Хей підкреслила, що такі заходи є частиною тиску на Іран з метою припинення підтримки Росії у війні проти України.

Німеччина, Франція та Велика Британія у спільній заяві засудили продаж балістичних ракет Іраном, наголосивши, що це є ескалацією конфлікту та прямою загрозою європейській безпеці. ЄС також пообіцяв «рішучу відповідь» на поставки іранських ракет Росії.

Іран заперечив передачу зброї та звинуватив Захід у «пропаганді», спрямованій на приховування власної військової підтримки Ізраїлю. Представники Ірану стверджують, що західні країни використовують дезінформацію для виправдання своїх дій у конфлікті.

НОВИНИ