Пошук
Close this search box.

Іран успішно запустив супутник Chamran-1 на орбіту, що є його другим запуском цього року

Міністерство оборони Ірану/WANA за матеріалами Reuters

Міністерство оборони Ірану/WANA за матеріалами Reuters

Іран успішно вивів свій дослідницький супутник Chamran-1 на орбіту в суботу, повідомляє державне агентство IRNA. Це вже другий успішний запуск Ірану цього року, передає Reuters.

Супутник Chamran-1, розроблений і побудований Iranian Electronics Industries (SAIran), був виведений на орбіту на висоті 550 кілометрів (340 миль). Вага супутника становить 60 кілограмів, а його основною місією є тестування космічного обладнання та програмного забезпечення, повідомляють державні ЗМІ.

Запуск відбувся на фоні звинувачень з боку США та європейських країн, які стверджують, що Іран постачає Росії балістичні ракети, які можуть бути використані у війні в Україні в найближчі тижні. Тегеран заперечує ці звинувачення, стверджуючи, що не передавав ракети Росії і не має наміру розробляти ядерну зброю.

У січні цього року Іран також успішно запустив супутник Sorayya на орбіту висотою 750 кілометрів, що стало найвищим досягненням Ірану в космічних запусках.

Американські військові зазначають, що технології, використані для виведення супутників на орбіту, можуть бути адаптовані для запуску ракет великої дальності, включаючи ядерні боєголовки. Іран, однак, заперечує, що його космічна програма є прикриттям для розробки балістичних ракет або ядерної зброї.

Іран, який володіє однією з найбільших ракетних програм на Близькому Сході, у минулому стикався з численними труднощами при запуску супутників через технічні проблеми.

НОВИНИ