Пошук
Close this search box.

НАТО: Україна має законне військове підґрунтя для ударів по території Росії

Тактичний ракетний комплекс армії США (ATACMS),

Тактичний ракетний комплекс армії США ATACMS

Україна має законні військові причини для завдання ударів глибше на територію Росії за допомогою західної зброї, заявив високопосадовець НАТО. Про це повідомляє Reuters.

Прем’єр-міністр Великої Британії Кір Стармер у п’ятницю зустрівся з президентом США Джо Байденом у Білому домі, де обговорювали можливість надання Україні дозволу на використання ракет великої дальності для ударів по російських цілях.

Президент Росії Володимир Путін заявив, що Захід фактично буде вести війну проти Росії, якщо дозволить Україні використовувати західні ракети для ударів по території РФ. Він наголосив, що це буде сприйнято як пряме втручання.

На зустрічі у Празі, в рамках Комітету військових НАТО, адмірал Роб Бауер, голова комітету, зазначив, що міжнародне право дозволяє нації захищатися, і цей захист не обмежується лише її кордонами.

“З військової точки зору, такі удари здійснюються для ослаблення ворога, щоб не лише боротися з його нападами, але й послаблювати його здатність атакувати”, — пояснив Бауер. “Таким чином, є військове підґрунтя для таких дій — знищення логістичних ланцюгів, палива, боєприпасів, які підтримують бойові дії”, — додав він.

Втім, за його словами, надання такої зброї також включає політичні аспекти, оскільки країни, які її постачають, можуть відчувати відповідальність за її використання, і ці політичні дискусії продовжуються.

Президент України Володимир Зеленський закликав західних союзників дозволити використання ракет великої дальності, зокрема американських ATACMS та британських Storm Shadow, для ударів по російських цілях, щоб послабити можливості Москви здійснювати атаки.

Путін також заявив, що налаштування траєкторій польоту цих ракет, ймовірно, буде виконуватися військовими НАТО, оскільки, за його словами, Київ не має необхідних для цього можливостей.

НОВИНИ