Пошук
Close this search box.

Буданов: Північна Корея є найбільшою загрозою для України через масові поставки снарядів до Росії

Кирило БУДАНОВ.

Кирило Буданов. Фото: УП

Північна Корея є найбільшою проблемою для України серед усіх союзників Москви через масові поставки артилерійських снарядів до Росії, які використовуються на фронті в Україні. Про це заявив голова української військової розвідки (ГУР) Кирило Буданов під час конференції «Ялтинська європейська стратегія» в Києві, повідомляє AFP.

“З усіх союзників Росії найбільшою проблемою для нас є Північна Корея через обсяги військової продукції, які вони постачають, що серйозно впливає на інтенсивність бойових дій”, — заявив Буданов.

За його словами, північнокорейська влада постачає величезні обсяги артилерійських снарядів, що є критичним для України. “На жаль, ми поки що не можемо з цим нічого зробити”, — визнав він.

Буданов також зазначив, що хоча Північна Корея постачає й балістичні ракети, це не є настільки серйозною проблемою через їх обмежену кількість.

США та Південна Корея звинувачують Пхеньян у наданні Росії боєприпасів і ракет для підтримки війни в Україні, яка триває з лютого 2022 року. Пхеньян відкидає ці звинувачення, однак нещодавній звіт організації «Conflict Armament Research» підтвердив, що у війні в Україні використовуються ракети, виготовлені в Північній Кореї цього року.

Крім того, Буданов наголосив на значному прогресі Росії у виробництві балістичних ракет «Іскандер» та збільшенні кількості керованих плануючих бомб, які російські війська використовують для ударів по цивільних та військових об’єктах в Україні.

“Ми бачимо масове використання ракет «Іскандер-М» по всій Україні, а керовані бомби становлять велику проблему на лінії фронту, де вони застосовуються проти наших військ”, — додав він.

Генерал також припустив, що Росія, попри нинішні наступальні дії на фронті, прагнутиме завершити війну до 2026 року, щоб уникнути погіршення своїх позицій через економічні проблеми, спричинені західними санкціями та мобілізацією на тлі значних втрат на полі бою.

Буданов, чий відділ відомий за зухвалі операції на території Росії, також спростував побоювання західних союзників щодо можливої ескалації конфлікту. “Усі ці дилеми: чи буде ескалація? Яка ескалація? Її не буде”, — сказав він, закликавши Захід не боятися посилювати озброєння України.

“Українці, виснажені двома роками війни, продовжать боротьбу”, — запевнив Буданов. “Ми боремося за свою землю і не маємо іншого вибору. Ми не можемо сказати: «Ми втомилися, все, йдемо». Це наша сила”, — підсумував він.

НОВИНИ