Пошук
Close this search box.

Байден готується до зустрічі із Зеленським на Генасамблеї ООН: США планують зміцнити підтримку України перед виборами

Президент США Джо Байден

Президент США Джо Байден. Фото: Leah Millis, Reuters

Менше ніж за два місяці до президентських виборів у США, чинний президент Джо Байден заявив, що «рішуче налаштований» завершити свій термін в Білому домі, навіть якщо колишній президент Дональд Трамп здобуде перемогу на виборах. За словами радника Білого дому з національної безпеки Джейка Саллівана, Байден планує використати останні місяці свого президентства для посилення підтримки України. Про це повідомляє AFP .

Президент Байден зустрінеться з українським колегою Володимиром Зеленським наприкінці вересня під час Генеральної асамблеї ООН у Нью-Йорку. Зустріч відбудеться на тлі важливих міжнародних дискусій щодо подальшої підтримки України, яка протистоїть російській агресії вже понад два роки.

Перемога Трампа може змінити ситуацію для Києва

Якщо республіканець Дональд Трамп здобуде перемогу на президентських виборах у листопаді, ситуація для України може змінитися кардинально. Помічники Трампа вже натякнули, що у разі його перемоги США можуть використовувати свою військову допомогу як важіль тиску на Київ для територіальних поступок на користь Росії з метою припинення війни.

Джейк Салліван підкреслив, що Україна повинна бути сильною на будь-яких можливих переговорах. «Президент Зеленський сказав, що цю війну врешті-решт доведеться завершити за допомогою переговорів, і нам потрібно, щоб Україна була сильною на цих переговорах», — зазначив Салліван під час конференції «Ялтинська європейська стратегія», яку проводить український бізнесмен Віктор Пінчук.

Ситуація на фронті та виклики для України

Українська армія продовжує тривалі бойові дії на сході, де російські війська намагаються захопити стратегічні позиції. Салліван висловив особливе занепокоєння щодо ситуації навколо міста Покровськ, яке останніми тижнями зазнає інтенсивних атак з боку російських військ. Ворожі підрозділи знаходяться менш ніж за 10 км від ключового транспортного вузла, що становить серйозну загрозу для українських оборонних сил.

Салліван також підтвердив, що Байден рішуче налаштований використати останні місяці свого терміну, щоб забезпечити Україну всім необхідним для досягнення перемоги. «У президента Байдена залишилося ще чотири місяці на посаді, і він сповнений рішучості зробити все можливе для України», — наголосив він.

Проблеми з постачанням військової допомоги

Українські лідери неодноразово висловлювали стурбованість через затримки у постачанні західної військової допомоги. Однак, Салліван запевнив, що проблема не полягає у відсутності політичної волі, а пов’язана зі складнощами логістики. «Це питання складної логістики, а не політичної волі», — сказав він, додавши, що західні партнери докладають максимум зусиль для прискорення процесів.

США також побоюються нових російських атак на українські атомні електростанції, які відіграють ключову роль у забезпеченні енергетичної безпеки країни. Салліван підкреслив важливість захисту цих об’єктів і запевнив, що це є пріоритетом для США.

НОВИНИ